• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι εστιακές διαταραχές του α ρυθμού

Οι εστιακές διαταραχές του α ρυθμού

Οι εστιακές διαταραχές του  α ρυθμού

Ο α ρυθμός «γεννιέται» από ορισμένα κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία αποτελούν το «βηματοδότη» της εγκεφαλικής λειτουργίας, σε σχέση με την καθημερινότητα του ατόμου.

Στη Βιονευρολογική έχουμε τη δυνατότητα, λόγω των υπαρχουσών τεχνικών δυνατοτήτων στην καταγραφή του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, να μελετήσουμε τον α ρυθμό καθόλο το εικοσιτετράωρο· εκεί λοιπόν μπορούμε να δούμε εάν οι αποκλίσεις του μερικές φορές έχουν και παθολογικό χαρακτήρα.

Θεωρείται ότι ο α ρυθμός είναι ένας φυσιολογικό ρυθμός και παρουσιάζεται κατά την εγρήγορση. Μπορεί όμως σε περιπτώσεις εστιακών εγκεφαλικών βλαβών, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές για παθολογικές μεταβολές στον εγκέφαλο, να έχουμε αλλαγή αυτού του ρυθμού.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εστιακή αύξηση του α ρυθμού που υποδηλώνει μια παθολογική εξέλιξη της εγκεφαλικής περιοχής, από την οποία προέρχεται εκείνη τη στιγμή, όπως π.χ. ένα ισχαιμικό επεισόδιο, μια επιληπτική κατάσταση ή ακόμη η ανάπτυξη κάποιου όγκου.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η ανάλυση του DNA και η προσφορά της στην Ιατρική
Η ανάλυση του DNA είναι μια καινούργια διαδικασία που αρχίζουμε και την «αντιμετωπίζουμε» και εδώ στη Βιονευρολογική Περισσότερα...



Οι στενώσεις των εγκεφαλικών αγγείων και οι καρδιοπάθειες
Στη Βιονευρολογική με την ανάλυση των ιστορικών, βλέπουμε πάρα πολύ τακτικά ανθρώπους που έχουν μια σοβαρή νόσο, ρευματικής αιτιολογίας, ή ισχαιμίες από το μυοκαρδιακό και μετά από κάποιο καλοήθη όγκο, όπως μύξωμα ή διαταραχή των βαλβίδων, να προκαλούνται στενώσεις, οι οποίες «αφήνουν» έμβολα που αποφράσουν ή στενεύουν τους μεσαίους εγκεφαλικούς κλάδους των εγκεφαλικών αρτηριών και δημιουργούν τοπικά διαταραχές της ροής και πολύ τακτικότερα σε προχωρημένα στάδια διάφορα εγκεφαλικά σύνδρομα Περισσότερα...



Οξυτοκίνη, αυτισμός και ξένα πρόσωπα
Η οξυτοκίνη, μία ορμόνη – νευροδιαβιβαστής, είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του αυτισμού. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit