• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Περιφερικές πολυνευροπάθειες, κυρίως σε χέρι και πόδι

Περιφερικές πολυνευροπάθειες, κυρίως σε χέρι και πόδι

Περιφερικές πολυνευροπάθειες, κυρίως σε χέρι και πόδι Πρόκειται για πολύ ευαίσθητες διαγνωστικές περιοχές που πολύ τακτικά δημιουργούν ένα ατελείωτο κύκλο διαγνωστικών προσπαθειών που ταλαιπωρούν παράλληλα, χωρίς να μπορέσει κανένας να έχει την έγκυρη διάγνωση που επιθυμεί.

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διάφορες˙ από τις πλέον συνηθισμένες, όπως είναι ο διαβήτης ή η αλκοολική πολυνευροπάθεια, μέχρι πεπλεγμένες λοιμώξεις, όπως Αids ή ακόμη και τοξικές, όπως χρόνια λήψη φαρμάκων που περιέχουν θάλλιο ή άλλων αντιβιοτικών.

Υπάρχουν όμως και εκφυλιστικά νοσήματα, όπως είναι η αμυλοείδωση και καρκινώματα της περιοχής, αλλά οι πιο δύσκολες και οι πιο περιπλεγμένες είναι οι παρανεοπλασματικές ευαίσθητες νευροπάθειες και κυρίως το πολλαπλούν μυέλωμα στις κληρονομικές νευροπάθειες.

Χαρακτηριστικό στις κληρονομικές νευροπάθειες είναι η αρρώστια του Φάμπρι και η κληρονομική αισθητική πολυνευροπάθεια. Πάντοτε αυτού του είδους οι διαγνώσεις θέλουν χρόνο, βιοψίες, «ταλαιπωρία » και μεγάλη προσπάθεια από κλινικό γιατρό. Είναι λάθος η εντύπωση ότι μπορεί κανείς με την «πρώτη ματιά» να έχει τη σωστή διάγνωση και να τοποθετηθεί στη σωστή θεραπεία και να απαλλάξει τον ασθενή του από τον πόνο και την ταλαιπωρία.

Μπορεί να περάσουν και χρόνια μέχρι να μπορέσει να γίνει σαφής μια διάγνωση και ο ασθενής να έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από γιατρό και διάφορες τεχνικές μεθόδους.

Για αυτό το λόγο, σε αυτές τις περιπτώσεις αξίζει τον κόπο το «χάσιμο» χρόνου και η ταλαιπωρία γιατρού και ασθενούς, προκείμενου να έρθουν σε μια τελεσίδικη διάγνωση που θα επιτρέψει και μια τελεσίδικη θεραπεία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Γήρας και σοφία
Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλώνει κανείς τόσο οι απαιτήσεις του μειώνονται και τόσο η υπομονή και η κριτική του ικανότητα αυξάνονται. Περισσότερα...



Η κακή καταγραφή των γεγονότων
Ένα σύμπτωμα που πρέπει πάντα να προσέχουμε σε παιδιά και γηραιούς ασθενείς είναι η κακή καταγραφή ή αναπαραγωγή των γεγονότων Περισσότερα...



Το πρόβλημα των παθήσεων του ραγοειδούς χιτώνα
Σε πάρα πολλά νευρολογικά σύνδρομα , ιδιαίτερα λοιμώδη και ιωειδή, όπως π.χ. μετά από έρπητα , έχουμε μια συμμετοχή του ραγοειδούς χιτώνα του ματιού Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit