• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πότε αρχίζει ο πόνος;

Πότε αρχίζει ο πόνος;

Πότε αρχίζει ο πόνος;

Το πότε αρχίζει ο πόνος είναι ίσως η δυσκολότερη φάση συνεννόησης μεταξύ γιατρού και ασθενή. Το έχουμε δει άπειρες φορές εδώ στη Βιονευρολογική, όπου υπάρχει σε μερικές καταστάσεις πλήρης αδυναμία από τη μεριά του ασθενή να δώσει ένα χρονικό προσδιορισμό της έναρξης του πόνου.

Είναι κάτι κατανοητό, γιατί όταν ένας πονάει χρόνια, σίγουρα δε θυμάται τις περισσότερες φορές πως αυτό, πότε και γιατί άρχισε. Επίσης δε θυμάται εάν στην αρχή ήταν οξύς ο πόνος, κατάπαυσε από ορισμένα αναλγητικά ή με τη θεραπεία κάποιων άλλων φαρμάκων ή ακόμη και με την ψυχοθεραπευτική αγωγή.

Γενικά, το πώς αντιμετωπίστηκε με επιτυχία η πρώτη φορά που κάποιος ένιωσε ένα έντονο πόνο είναι πολύ ουσιώδες για το γιατρό και γενικά για την «επιδοκιμασία» της θεραπείας τους.

Δεν είναι βέβαια εύκολο να περιμένουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε κάθε ασθενή, διότι τις περισσότερες φορές οι ηλικιωμένοι ή τα παιδιά δεν μπορούν να συντονιστούν σε αυτό τον τρόπο σκέψης, ούτε ακόμη να καταλάβουν τη σημασία της ερώτησης ή των ερωτήσεων, λόγω του ότι για τα δικά τους «μυαλά» πρόκειται για κάτι διαφορετικό.

Εάν όμως ο γιατρός είναι έμπειρος και έχει τη δυνατότητα, τότε μπορεί με το κατάλληλο ερωτηματολόγιο να φτάσει σε αυτόν το στόχο και να βρει μια άκρη, η οποία θα είναι ουσιαστική για το σκοπό του. Πάντως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά κανείς να ρωτά πότε άρχισε το επώδυνο σύμπτωμα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Μπορεί η στεναχώρια να επηρεάσει την ακοή;
Γνωρίζουμε, ήδη, από πάρα πολλά χρόνια και από πολλές έρευνες πολλαπλών ινστιτούτων, ότι η κατάθλιψη «στεναχώρια» είναι ένα γεγονός εγκεφαλικής δυσλειτουργίας. Περισσότερα...



Συγκοπτικές επιληπτόμορφες κρίσεις
Στις συγκοπτικές επιληπτόμορφες κρίσεις έχουμε κατά κύριο λόγο έναν ηλεκτρικό ερεθισμό που προέρχεται από το περιφερικό νευρικό σύστημα ή τη δράση του συστήματος μ’ άλλα όργανα όπως καρδιά, πνεύμονες, έντερο κ.λ.π. . Περισσότερα...



Διανοητικές διαταραχές και νοητικές παθήσεις σε ανθρώπους της πόλης
Εκτεταμένες έρευνες, που γίνανε στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης μεταξύ ανθρώπων που μένουν στην πόλη και αυτούς που μένουν στην ύπαιθρο, κατέδειξαν ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων της πόλης επηρεάζεται έντονα σε κάποιες περιοχές όπως η αμυγδαλή και ο φλοιός του προσαγωγείου σε περιπτώσεις θορύβου και έντασης. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit