• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οξεία εμφάνιση κινητικών διαταραχών και φάρμακα

Οξεία εμφάνιση κινητικών διαταραχών και φάρμακα

Οξεία εμφάνιση κινητικών διαταραχών και φάρμακα

Στη Βιονευρολογική πάρα πολύ τακτικά σε νευροψυχιατρικούς ασθενείς παρουσιάζονται ξαφνικά έντονες κινητικές διαταραχές, κυρίως μετά από κατανάλωση διαφόρων ειδών φαρμάκων.

Το αξιόλογο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι οι διαταραχές αυτές παρουσιάζονται σχεδόν κατά κανόνα, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα άλλο σύμπτωμα· έτσι πολύ τακτικά μπορεί να μπερδευτούν με άλλες καταστάσεις, κυρίως με αντιδράσεις πανικού.

Συνήθως η αιτία των δυσκινησιών είναι η χρόνια κατανάλωση διαφόρων αντιντοπαμινεργικών φαρμάκων. Τέτοια χαρακτηριστικά φάρμακα είναι τα νευροληπτικά, αντιεμετικά, όπως π.χ. η μετοκλοπραμίδη. Καθώς επίσης ένα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτών των δυσκινησιών παίζει η μακράν κατανάλωση ανταγωνιστών του ασβεστίου του τύπου της φλουναριζίνης.

Έτσι λοιπόν, όταν έχουμε την εμφάνιση τέτοιων καταστάσεων, πρέπει να σκεφτούμε σαν πρώτη αιτία τη χρόνια κατανάλωση τέτοιων φαρμάκων και να γίνουν στον ασθενή οι σχετικές ερωτήσεις.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Σπαστικότητα και παραμόρφωση των αρθρώσεων
Στη Βιονευρολογική, που τακτικά παρατηρούμε, σε διάφορα νευρολογικά νοσήματα, ποικίλες μορφές έκφρασης της σπαστικότητας, εκείνο που ιδιαίτερα είναι ανησυχητικό είναι η παραμόρφωση των αρθρώσεων στην έντονη, χρόνια σύσπαση Περισσότερα...



Συναισθηματική υπερδιέγερση και αϋπνία
Η συναισθηματική υπερδιέγερση είναι ένας όρος που προέκυψε τα τελευταία χρόνια από τις αμερικάνικες σχολές ύπνου και αφορά άτομα που βρίσκονται υπό διαρκή υπερένταση και αδυνατούν να χαλαρώσουν. Περισσότερα...



Η ακετυλχολίνη και τα ταραγμένα όνειρα
Ο ρόλος της ακετυλχολίνης σε ότι αφορά τον ύπνο είναι πολύ ουσιαστικός, διότι είναι η ουσία η οποία χύνεται στον εγκέφαλο όταν κοιμάται κανείς και εμποδίζει την διέγερση του κέντρου των κινήσεων. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit