• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και λοιμώξεις του θυρεοειδούς

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και λοιμώξεις του θυρεοειδούς

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και λοιμώξεις του θυρεοειδούς

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει όλο τον οργανισμό, κυρίως όμως το θυρεοειδή αδένα και το νευρικό σύστημα. Παράλληλα όμως, αν και ο στόχος του αυτοανόσου είναι ο θυρεοειδής, μπορεί ανεξάρτητα και αυτόνομα να υπάρχει και μια λοίμωξη του θυρεοειδούς κυρίως από τον παραμυξοϊό της παρωτίτιδας.

Έχουμε λοιπόν ένα συνδυασμό δυο φλεγμονών από δυο διαφορετικές κατευθύνσεις στο ίδιο σώμα, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη συμπτωματολογία, τόσο τοπική όσο και διάχυτη. Κυρίως σε αυτές τις περιπτώσεις του συνδυασμού κυριαρχούν οι πόνοι στο λαιμό, γύρω από τον αυχένα, στα δυο αυτιά και στην κάτω γνάθο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η στροφή της κεφαλής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και επώδυνη. Εδώ πέρα χρήζει άμεσης θεραπευτικής αγωγής και στις δυο περιπτώσεις και σωστή διάγνωση και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Πράγμα όχι και ιδιαίτερα εύκολο για ορισμένες καταστάσεις, όπως συμβαίνει σε παιδιά, τα οποία την ελαφρά συμπτωματολογία, όπως συνήθως γίνεται στην αρχή της νόσου, την «περνάνε» ουσιαστικά στο πόδι χωρίς να την καταλάβουν.

Η εξέλιξη μπορεί να είναι ραγδαία και μερικές φορές να χρειάζεται και εντατική θεραπεία, προκειμένου να σωθεί ο ασθενής. Δεν πρέπει εδώ ποτέ να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με «δυο σε ένα».

Δηλαδή, δυο φλεγμονές διαφορετικής αιτιολογίας στο ίδιο σημείο από το οποίο η μια μπορεί να γενικευτεί και σε διάφορα όργανα του σώματος και η άλλη έτσι και αλλιώς είναι επεκταμένη σε όλο το σώμα. Επομένως η εντατική παρακολούθηση είναι απολύτως αναγκαία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Παιδιά και στρες
Έρευνες κατέδειξαν ότι σε άτομα που έχουν παιδιά εμφανίζεται πολύ περισσότερο άγχος. Περισσότερα...



Ο σπουδαίος ρόλος του μετωπιαίου λοβού
Ο εγκέφαλος δεν υφίσταται μόνο προκειμένου να έχει μία στατική η μηχανική λειτουργία, αλλά υπάρχει προκειμένου να εξυπηρετεί κυρίως συναισθηματικές και λειτουργικές καταστάσεις. Περισσότερα...



Αυτοέλεγχος και οι ασθένειες
Οι έρευνες στην ιατρική έχουν δείξει ότι ο αυτοέλεγχος του ατόμου είναι δυνατόν να περιορίσει την εμφάνιση και την εξέλιξη των διάφορων ασθενειών. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit