Νευροπαθητικός πόνος σε ριζίτικες βλάβες, π.χ. ισχιαλγία
Νευροπαθητικός πόνος σε ριζίτικες βλάβες, π.χ. ισχιαλγία
Δεν είναι υπερβολή, από τις παρατηρήσεις μας εδώ στη Βιονευρολογική, να επισημάνουμε και να πούμε ότι ο νευροπαθητικός πόνος σε περιπτώσεις ισχιαλγίας, δισκοπάθειας ή δισκοκήλης βρίσκεται στο μισό περίπου των ασθενών που επισκέπτονται το ιατρείο σε καθημερινή βάση.
Το ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο είναι αν αυτός ο πόνος είναι μικρός ή μεγάλος ή ελάχιστος και αν συνοδεύεται από ατροφίες ή άλλου είδους δυσκολίες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, γενικά το «βάσανο» γιατρού-ασθενή είναι η γρήγορη αντιμετώπιση με φαρμακευτικό ή χειρουργικό τρόπο αυτού του προβλήματος.
Βέβαια, μεταξύ των δυο, ο φαρμακευτικός τρόπος είναι προτιμότερος, διότι σχεδόν με βεβαιότητα μετά από χειρουργείο, όσο και επιτυχημένο και αν είναι, σίγουρα κάποια στιγμή θα υπάρξει λόγω ευαλωτότητας κάποια επιπλοκή.
Στην περίπτωση του νευροπαθητικού πόνου σε δισκοπάθειες και δισκοκήλες υπάρχει μια ολόκληρη «παλέτα» φαρμάκων και συνδυασμός, που πρέπει να γίνεται ανάλογα με το χρόνο της εμφάνισης του πόνου, την οξύτητα του, το βάρος του ασθενούς, τις παραμέτρους της ασθένειας και φυσικά να μην έχουμε «αμελήσει» τις ανάλογες ακτινογραφίες που πρέπει να φέρει μαζί του ή να κάνει ο ασθενής.
Πρέπει να διαπιστώσει εάν είναι σε μια ή σε πολλές θέσεις και το κυριότερο από όλα είναι να μην καταφύγει σε επιπόλαιες λύσεις πριν, όπως είναι ο κλινοστατισμός, η ακινησία ή η αδράνεια, παρά να προτείνει τεχνικές τέτοιες που θα ανακουφίζουν τη σπονδυλική στήλη στο σημείο όπου πονάει και υποφέρει και παράλληλα θα δίνουν και στον ασθενή τη δυνατότητα να συνεχίζει την καθημερινότητα του φυσιολογικά.