• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ο συμπαθητικομιμητικός πόνος

Ο συμπαθητικομιμητικός πόνος

Ο συμπαθητικομιμητικός πόνος

O συμπαθητικομιμητικός πόνος, σε αντίθεση με το νευροπαθητικό πόνο που προέρχεται κυρίως από υποδοχείς του νευρικού συστήματος, προκύπτει από αισθητικά και συμπαθητικά νεύρα.

Κυρίως τον αντιμετωπίζουμε και τον βλέπουμε σε καταστάσεις, όπου υπάρχουν διαταραχές της κυκλοφορίας με τροφικές αλλοιώσεις.

Σε μορφές αρθρίτιδας, αγγειίτιδας ή και άλλες παρόμοιες καταστάσεις πολύ τακτικά βρίσκουμε αυτού του είδους τον πόνο, που μπορεί να δημιουργήσει περιπλοκές που μοιάζουν με τις υπόλοιπες, διότι σε τοπικό επίπεδο έχει τη μορφή αντανακλαστικού πόνου από το σημείο απόληξης του νεύρου μέσω του νευρικού γαγγλίου μέχρι το επίπεδο του νωτιαίου μυελού.

Σε αυτό το επίπεδο οι συμπαθητικές ίνες επικοινωνούν ενδιάμεσα με τις κινητικές ίνες και έτσι έχουμε τον αισθητικό πόνο να μετατρέπεται σε κινητική διαταραχή που δημιουργεί τροφικές αλλοιώσεις. Δηλαδή, δημιουργεί ανωμαλίες στην ανάπτυξη των μυών, ατροφίες, δυσκολίες στην κίνηση, υπεραρθρίτιδες και άλλα δυσάρεστα παρόμοια πράγματα.

Πρέπει να ξεχωρίζουμε αυτές τις μορφές του πόνου, διότι στις μέρες μας υπάρχει η δυνατότητα και διαγνωστικά να γίνει αυτό και παράλληλα είναι και πιο εύκολο να γίνει ο διαχωρισμός και να εφαρμοστεί η σωστή θεραπεία.

Ο πόνος βέβαια παραμένει πόνος, αλλά ακριβώς αυτό είναι και το σημείο της σύγχρονης επιστήμης˙ ότι πλέον είναι σε θέση να διακρίνει τα διάφορα είδη και να κατευθύνει τις διάφορες θεραπείες προς διάφορες κατευθύνσεις για την ανακούφιση του ασθενή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Μεταίχμιο ή λιμπιντικό σύστημα
Το μεταίχμιο αποτελεί μία έκφραση που προσδιορίζει μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που σαν έννοια στα λατινικά σημαίνει «λιμπιντικό σύστημα». Περισσότερα...



Πότε αρχίζει να γίνεται γνωστή μια μυελοπάθεια λόγω φλεβικής συμφόρησης;
Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική, ο μηχανισμός είναι πολύ βραδύς, σε ότι αφορά αυτή τη μορφή της προϊούσας μυελοπάθειας, εξαιτίας μιας φλεβικής συμφόρησης Περισσότερα...



Ανοσορυθμιστική θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Νέα φάρμακα δοκιμασμένα από το χώρο των μεταμοσχεύσεων, συνήθως ανταγωνιστές ή αναστολείς κάποιων ουσιών, όπως η φινγκολιμόδη, δοκιμάζονται εδώ και καιρό για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit