• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Καρκινοπαθείς και ο ύπνος

Καρκινοπαθείς και ο ύπνος

Καρκινοπαθείς και ο ύπνος

Ο ύπνος είναι μια κατάσταση, η οποία είναι εντελώς απαραίτητη τόσο για τη χαλάρωση του σώματος και πνεύματος, προκειμένου να είναι ο άνθρωπος σε θέση να αντιμετωπίσει το «βάρος» της επόμενης μέρας που έρχεται.

Στη Βιονευρολογική έχουμε παρατηρήσει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει καλός ύπνος, αλλά ταυτόχρονα υφίσταται και μια άκρως επιβαρυντική κατάσταση, π.χ. ένας καρκίνος, τότε το πρόβλημα της αϋπνίας επιδεινώνεται με οριακά πολλές φορές ψυχιατρικά συμπτώματα και φαινόμενα.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι φόβοι αυξάνονται κλιμακωτά και ραγδαία, φτάνοντας τα όρια του πανικού και ταυτόχρονα φέρνοντας πυρετό, αναστάτωση, αλόγιστη συμπεριφορά και ορισμένες φορές παραισθησίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει κανείς να έχει σαν θεράπων ιατρός την υπομονή να μιλάει με τον ασθενή, να ακούει με προσοχή τις θέσεις, τις φοβίες του για να μπορεί να τις αντιμετωπίζει κατάλληλα, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να υπάρχει μια ήρεμη νύχτα με ήσυχο ύπνο.

Ήρεμη νύχτα με ήσυχο ύπνο είναι η προτεραιότητα μιας αντικαρκινικής θεραπείας. Οποιαδήποτε άλλη κατάσταση με οποιοδήποτε άλλο θεραπευτικό σχήμα, όσο ισχυρό και να είναι, αν λείπει η βάση της «χαλαρότητας» και του «χορτάτου» από ύπνο ασθενή, είναι ένα «μπέρδεμα».

Πολλές φορές αυτό το «μπέρδεμα» οι γιατροί, που ασχολούνται με την καθημερινότητα και όχι ιδιαίτερα με την ψυχική του αρρώστου ή δεν έχουν παρόμοιες εμπειρίες από αυτό, καταλήγουν να κάνουν λάθος πράγματα που αυξάνουν τις καταστάσεις αυτές, δημιουργούν πλέον προβλήματα στον ασθενή, έτσι ώστε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο ασθενής ακριβώς από τον κακό ύπνο καταλήγει και όχι από την κυρίως αρρώστια. Συνεπώς, στους καρκινοπαθείς αυτό που πρέπει πάντα να φροντίσουμε είναι ο σωστός ύπνος.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αυτοτραυματισμός και ψυχική ανακούφιση
Στο δυτικό ημισφαίριο είναι ιατρικά πιστοποιημένο το γεγονός ότι ο αυτοτραυματισμός με ξυράφι, ιδιαίτερα στους εφήβους, αποτελεί ένα μαζικό φαινόμενο. Περισσότερα...



«Φλεβώδης στάση» και «συγκοπές»
Ιδιαίτερα στις προχωρημένες ηλικίες, το αίμα έχει την τάση να μαζεύεται περίπου κατά ένα τέταρτο του συνολικού όγκου του στην περιοχή των ποδιών και στο κάτω μέρος του σώματος Περισσότερα...



Γιατί το στρες έχει διαφορετική επιρροή από άτομο σε άτομο;
Αποτελούσε πάντοτε για όλους τους νευρολόγους και νευροεπιστήμονες ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πεδίο, η διαφορετικότητα που παρουσιάζει κάθε άτομο από ένα άλλο και κυρίως εκείνο που είναι το θεμελιώδες ερώτημα είναι πώς μια κατάσταση στρες με την ίδια ένταση κάνει το ένα άτομο να καταρρεύσει φυσικά, ενώ το άλλο μπορεί να συνεχίσει την ίδια του τη ζωή και με βελτίωση για πολλά χρόνια Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit