• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Καρκίνος και πόνος

Καρκίνος και πόνος

Καρκίνος και πόνος

Συνήθως ο καρκινοπαθής, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, έχει δυο μεγάλα σχεδόν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Το πρώτο και κυριότερο βέβαια είναι κυρίως η ασθένεια του που μπορεί να είναι διάφορες μορφές καρκίνου και το δεύτερο και επίσης ουσιαστικό, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και επιπλέον βασανιστικό , είναι οι πόνοι από τον καρκίνο.

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία μορφή καρκίνου που να μη συνοδεύεται με κάποιο είδος πόνου είτε λόγω όγκου, είτε λόγω πίεσης ή λόγω διήθησης ή λόγω τοξικότητας.

Οποιαδήποτε μορφή και να είναι αυτή εξωθεί τον ασθενή στα όρια της ανοχής του, μετατρέποντας το πρόβλημα του σε ένα πολύ μεγάλο βάσανο και για αυτόν και για το θεράποντα ιατρό. Είναι λοιπόν σχεδόν ένα άλυτο πρόβλημα αυτοί οι πόνοι του καρκίνου.

Λαμβάνοντας υπόψη και του εξελικτικού χαρακτήρα της ασθένειας, φτάνουμε σε σημείο καμιά φορά να καταλήγει ο ασθενής πρώτα από πόνους και μετά από το κυρίως πρόβλημα.

Βέβαια, υπάρχουν διάφορα θεραπευτικά σχήματα, πέρα από τα αντικαρκινικά πρωτόκολλα, για τις διάφορες μορφές πόνου, αλλά μπορούμε να πούμε ότι μέχρι στιγμής τα περισσότερα από αυτά έχουν, αν έχουν, κάποια δράση μόνο στα αρχικά στάδια και για σύντομο διάστημα και μετά δημιουργούν ένα τρίτο και χειρότερο πρόβλημα που είναι η εξάρτηση από το οπιούχο αναλγητικό φάρμακο . Σίγουρα, είναι μια «περιοχή», η οποία πρέπει να εξερευνηθεί και πρέπει από τους γιατρούς να λαμβάνεται υπόψη αμέσως με τη διάγνωση, έτσι ώστε να αρχίζει ταυτόχρονα και η θεραπεία , χωρίς να αφήνει παράλληλα κενά.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Έρπητας και απώλεια όρασης
Η προσβολή του οφθαλμού από έρπητα αφήνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα χαρακτηριστικές κόκκινες «γραμμές» που υποδηλώνουν την ύπαρξή του. Περισσότερα...



Ο κίνδυνος της φλεβικής θρόμβωσης στον εγκέφαλο
Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη κλινική εικόνα, που καμία φορά κρατάει και εβδομάδες η διαφοροδιάγνωση, αν δεν υπάρχει έμπειρος γιατρός ή δεν καταγραφούν σωστά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Περισσότερα...



Εγκέφαλος – ψυχώσεις – σχιζοφρένεια
Το πρόβλημα της μειωμένης δραστηριότητας του μετωπιαίου λοβού στις ψυχώσεις έχει γίνει από πολλές έρευνες δεκτό, αλλά πιστοποιήθηκε περισσότερο με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους όπως είναι η μαγνητική τομογραφία και το Spect. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit