• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μεταθαλαμικό έμφρακτο

Μεταθαλαμικό έμφρακτο

Μεταθαλαμικό έμφρακτο

Ο θάλαμος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που, όπως γνωρίζουμε στη Βιονευρολογική από τις διάφορες μελέτες και επιστημονικές έρευνες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια πλούσια νεύρωση και αιμάτωση σε αυτόν το χώρο.

Ουσιαστικά, ο θάλαμος είναι πολύ ευάλωτος στην αγγείωση του εγκεφάλου και δέχεται από τη μια ή την άλλη μεριά, στο ένα ή στο άλλο ημισφαίριο, να είναι «δέκτης» κάποιου μικροεμφράκτου. Συνήθως, αυτά τα μικροέμφρακτα προκαλούν διαταραχές τόσο του πόνου όσο και της αίσθησης ζεστού-κρύου, δηλαδή έχουν μια «συμπαθητική» δράση.

Οι μετεμφρακτικές θαλαμικές διαταραχές είναι ένα πολύ μεγάλο «βάσανο» για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, διότι συνήθως τους προσβάλλουν χωρίς αυτοί πάντα να μπορούν έγκαιρα να το καταλάβουν. Είναι γεγονότος ότι τα θαλαμικά έμφρακτα είναι λίγο «παραμελημένα», διότι κλινικά υπάρχει αρκετά μεγάλη δυσκολία να εντοπιστούν, διότι η κύρια τους εκδήλωση είναι μόνο ο πόνος ή οι διαταραχές ζεστού-κρύου.

Με την πρόοδο όμως της μαγνητικής τομογραφίας του εγκεφάλου και με την αύξηση που έχουν πάρει οι εξετάσεις της σε αυτό το σημείο, πλέον τακτικά συναντάμε αυτές τις περιπτώσεις και από αντίστροφη πλέον μεριά ρωτάμε αν υπάρχουν οι ανάλογοι θαλαμικοί πόνοι.

Τακτικά οι νευρολόγοι βρίσκουνε το συνδυασμό αυτών των δυο σημείων, όταν εξετάζουν με προσοχή τον ασθενή, έχοντας κατά νου αυτή τη σκέψη και προχωρώντας στις ανάλογες εξετάσεις. Ο μεταθαλαμικός πόνος, ύστερα από έμφρακτο, είναι μια δύσκολη θεραπευτικά υπόθεση και απαιτεί συνδυασμούς φαρμάκων και επαρκή γνώση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Η αναπαραγωγή των σκέψεων και η μνήμη
Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, στην καθημερινή εξέταση που κάνουμε σε ασθενείς με προβλήματα μνήμης, η αναπαραγωγή των σκέψεων σε διαταραχές της είναι ελλιπής Περισσότερα...



Oι συναπτικοί υποδοχείς στις ακετυλοχολίνες
Στη μυασθένεια, όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική και διαβάζοντας στην παγκόσμια βιβλιογραφία, ξεκίνησε η όλη έρευνα προκειμένου να αντιληφθεί κανείς τη βιοχημεία μεταξύ ηλεκτρικού και χημικού ερεθίσματος στη νευρομυϊκή σχισμή Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit