• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Λυκοειδής σκλήρυνση

Λυκοειδής σκλήρυνση

Λυκοειδής σκλήρυνση

Λυκοειδής σκλήρυνση είναι ένας τίτλος που χρησιμοποιείται από το 1972 μετά από μια έρευνα που έκαναν, σε ότι αφορά βιβλιογραφικά σημειώματα, Αμερικάνοι ερευνητές και δημοσιεύτηκε σε νευρολογικό περιοδικό. Στη Βιονευρολογική παρατηρούμε τακτικά αυτή την εμφάνιση της μορφής της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για την εμφάνιση της σκλήρυνσης, κυρίως στο νωτιαίο μυελό, με σπάνιες εστίες στον εγκέφαλο που είναι έτσι διεσπαρμένες που να ξεγελάνε έντονα το διαγνώστη, ακόμη και αν έχει τα κατάλληλα ευρήματα. Έτσι λοιπόν αρχίζει κανείς και αμφιβάλλει αν υφίσταται η σκλήρυνση κατά πλάκας ή όχι.

Μια θετική «υποστήριξη» σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εύρεση των αντισωμάτων της καρδιολιπίνης και των αντιφωσφολιπιδικών συνδρόμων.

Στην ουσία, μετά από πολλές αναλύσεις και προσπάθειες, βρέθηκε ότι η λυκοειδής σκλήρυνση είναι μια μορφή αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου που εμφανίζεται κυρίως με εστίες στο νωτιαίο μυελό και όχι τόσο στον εγκέφαλο και χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει άτυπη κλινική δραστηριότητα .


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Φλοιοβασική γαγγλιακή εκφύλιση, επιληψίες
Οι επιληπτικές κρίσεις σε συνδυασμό με διαταραχές της λεπτής κίνησης του χεριού η οποία παρουσιάζεται κυρίως ασυμμετρικά μαζί με τις μυοκλονίες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συμπτωματολογίας αυτής της νόσου. Περισσότερα...



Το «εκτελεστικό» κέντρο της λογικής σκέψης
Στον εγκέφαλο μιλάμε πολύ τακτικά για κέντρα, αλλά στην ουσία εννοούμε το σύμπλεγμα αυτό των κυκλωμάτων που επικοινωνούν μεταξύ τους, προκειμένου να αποδοθεί η λογική σκέψη και συντονίζονται από μια ομάδα κυττάρων που βρίσκεται κυρίως στο προμετωπιαίο λοβό Περισσότερα...



Ελλείμματα ουσιών που προκαλούν επιληπτικές κρίσεις
Σε περιπτώσεις διαταραχής του μεταβολισμού ή και γενετικών «λαθών» μπορούμε να έχουμε την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit