H αγκυλωτικη σπονδυλιτιδα και η κληρονομικη προδιαθεση - ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ H ΑΓΚΥΛΩΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

H αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και η κληρονομική προδιάθεση

H αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και η κληρονομική προδιάθεση

H αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και η κληρονομική προδιάθεση

Όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, η λήψη ενός εκτεταμένου ιστορικού σε ότι αφορά τυχόν κληρονομική προδιάθεση για διάφορες παθήσεις είναι κεφαλαιώδους σημασίας, τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία της νόσου.

Ιδιαίτερα στην αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, όπου δε γνωρίζουμε κατά βάση την αιτία εμφάνισης της, η λήψη αυτού του ιστορικού είναι ακόμη πιο ουσιαστική.

Παρακολουθώντας εδώ στη Βιονευρολογική ασθενείς με αγκυλωτική σπονδυλίτιδα είδαμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο «βάθος», σε ότι αφορά την κληρονομική προδιάθεση.

Δυο από τα γεγονότα που συνηγορούν για αυτήν την αντίληψη είναι πρώτον ότι στην εμφάνιση της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας παίζει ένα τεράστιο ρόλο η οικογενειακή προδιάθεση που υπάρχει για αυτοάνοσα νοσήματα.

Πάρα πολύ τακτικά βλέπουμε ότι στο οικογενειακό κύκλο ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα αυτό που εμφανίζεται πιο τακτικά σαν σημείο συννοσηρότητας είναι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα.

Πέρα όμως από αυτό το γεγονός, απλώς και μόνο η εμφάνιση της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας είναι μεγαλύτερη από 40% σε άτομα που έχουν αυτό το πρόβλημα στο οικογενειακό τους κύκλο.

Έτσι λοιπόν όταν διαπιστώνεται κάτι τέτοιο, ακόμη και από το ιστορικό, πρέπει ο γιατρός να λαμβάνει και διαγνωστική πρόνοια, αλλά και θεραπευτική μέριμνα για το πρόβλημα της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Προσωπικό νεύρο, χαμόγελο και γεύση
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την διαταραγμένη λειτουργία της γεύσης και του χαμόγελου (εικόνα) που σχεδόν πάντα υποβαθμίζονται στην σημασία του από ασθενή και γιατρό. Περισσότερα...





Σημειακή λαβυρινθιακή διαταραχή
Πάρα πολύ τακτικά, ιδιαίτερα σε γηραιότερους ασθενείς, οι οποίοι έχουν και προβλήματα κυκλοφοριακά ή καρδιοαγγειακά και κυρίως υπέρτασης, παρατηρείται ένας στιγμιαίος έντονος ίλιγγος με διαταραχή της θέση και της ισορροπίας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει εφιδρώσεις, αστάθεια και καμία φορά απώλεια της στάσης του σώματος (αβασία), έτσι ώστε ο ασθενής να πέφτει κάτω, αισθανόμενος ότι κάποιος του «έκοψε» τα δυο πόδια απότομα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 9/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit