• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και σωματική επιβάρυνση

Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και σωματική επιβάρυνση

Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και σωματική επιβάρυνση

Στη Βιονευρολογική, αναλύοντας τα ιστορικά ασθενών με αγκυλωτική σπονδυλίτιδα και διάφορα σύνδρομα από τη σπονδυλική στήλη, διαπιστώσαμε ότι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα σε ελάχιστες περιπτώσεις εμφανίζεται μετά από έντονη κόπωση.

Αναλύοντας ακόμη πιο προσεκτικά τα ιστορικά των ασθενών, βλέπουμε ότι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα πιθανόν να μην είναι η αιτία της εμφάνισης των συμπτωμάτων, αλλά πολύ τακτικά είναι η αφορμή μιας χειροτέρευσης των συμπτωμάτων σε έντονη σωματική κόπωση.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει μια αλληλουχία μεταξύ αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας και σωματικής κόπωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μια προκαλεί την άλλη. Εκείνο όμως που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η μια επιβαρύνει την άλλη προς το χειρότερο.

Συνεπώς, σε κάθε ασθενή που παρουσιάζει συμπτώματα αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας πρέπει να ελέγχεται με προσοχή και σε συνεργασία γιατρού και ασθενούς το όριο της σωματικής επιβάρυνσης που επιτρέπει η κατάσταση του.

Αυτό δεν είναι καμία εύκολη υπόθεση, διότι συνήθως οι ασθενείς αυτοί «εμφανίζονται» με τα συμπτώματα αυτά, αφού έχει γίνει το «κακό».

Σε προχωρημένα πλέον στάδια της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας δεν μπορεί κανείς να ορίσει με σιγουριά το όριο της σωματικής επιβάρυνσης. Σε αυτό το σημείο μιλάμε απλώς για τη δυνατότητα μεγαλύτερης ανάπαυσης και θεραπευτικής αγωγής.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η απραξία αριστερού χεριού και ποδιού
Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση˙ η αλήθεια είναι ότι εμφανίζεται αρκετά σπάνια, όπου τα αριστερά μέλη, χωρίς να έχουν κάποια μυϊκή βλάβη, δεν μπορούν να εκτελέσουν κινήσεις ή να καταλάβουν κινήσεις που πρέπει να εκτελέσουν, τις οποίες όμως γνωρίζουν Περισσότερα...



Εγκεφαλική εφεδρεία και εκπαίδευση
Πολλές φορές βλέπουμε ηλικιωμένους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο ζωής να έχουν διαφορετική εγκεφαλική απόδοση από τη μια στιγμή στην άλλη. Περισσότερα...



To υπερκινητικό παιδί
Μια μια «στανταρισμένη» κλινική εικόνα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάρα πολλοί ερευνητές, γιατροί ασχολούνται, καταλήγοντας ακριβώς σε αυτό το σημείο˙ ότι δεν υπάρχει μια «στανταρισμένη» εικόνα και έτσι κατά καιρούς έχουμε, μέχρι να επικρατήσει αυτός ο όρος «υπερκινητικό παιδί και διάσπαση προσοχής», διάφορες άλλες «υποδιαγνώσεις» ή διαγνωστικές ερμηνείες Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit