• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Είναι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα μεταδοτική;

Είναι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα μεταδοτική;

Είναι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα μεταδοτική;

Επειδή η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα παρουσιάζεται σε ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με διαφορετικές παθήσεις, δημιουργήθηκε εδώ στη Βιονευρολογική η διαγνωστική «ανάγκη» να ερευνηθεί το ερώτημα αυτό. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά ότι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα μπορεί να μεταδοθεί.

Αναλύοντας όμως το ιστορικό και τα συμπτώματα της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας σε διάφορα σύνδρομα της σπονδυλικής στήλης, βλέπει κανείς ότι αυτά προκύπτουν πάρα πολλές φορές δευτερογενώς ή επιβαρύνονται πολύ έντονα, όταν υπάρχει και ένας μολυσματικός παράγοντας.

Π.χ. η εμφάνιση ιώσεων με ριζίτιδες ή και με μονονευρίτιδες έχει δείξει ότι αυξάνει έντονα το πρόβλημα της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας.

Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ναι μεν πιθανόν να μην προκαλείται απευθείας μια μολυσματική μετάδοση στη νόσο, αλλά σίγουρα η χρόνια παρουσία της δημιουργεί το υπόβαθρο μιας μολυσματικής ανάπτυξης, η οποία δευτερογενώς μπορεί και να μεταδοθεί.

Είναι απλώς μια σκέψη που πρέπει κάθε κλινικός γιατρός να τη λαμβάνει υπόψη του, όταν έχει σημαντικές ενδείξεις για αυτό το γεγονός.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αντιμετωπίζοντας την επιληψία, η μνήμη βελτιώνεται
Έχει διαπιστωθεί ότι οι διαταραχές της μνήμης συνοδεύονται από επιληπτικές κρίσεις μικρής ή μεγάλης έντασης. Περισσότερα...



Σεξουαλική δυσλειτουργία, το σύνδρομο πάρκινσον και οσμή
Σε ένα ποσοστό 30% των παρκινσονικών ασθενών , ανδρών και γυναικών, παρατηρείται μια υποσεξουαλικότητα (πτώση λίμπιντο) σε πρόωρα στάδια Περισσότερα...



Βιώματα, σκέψεις, ψυχώσεις
Αυτή η τριπλέτα των βιωμάτων, ιδεών και ψυχώσεων είναι κάτι που κυνηγάει πάρα πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Όπως ξέρουμε και από τη Βιονευρολογική, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα πάντοτε των ψυχιατρικών ιατρείων. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 4/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit