• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Είναι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα μεταδοτική;

Είναι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα μεταδοτική;

Είναι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα μεταδοτική;

Επειδή η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα παρουσιάζεται σε ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με διαφορετικές παθήσεις, δημιουργήθηκε εδώ στη Βιονευρολογική η διαγνωστική «ανάγκη» να ερευνηθεί το ερώτημα αυτό. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά ότι η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα μπορεί να μεταδοθεί.

Αναλύοντας όμως το ιστορικό και τα συμπτώματα της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας σε διάφορα σύνδρομα της σπονδυλικής στήλης, βλέπει κανείς ότι αυτά προκύπτουν πάρα πολλές φορές δευτερογενώς ή επιβαρύνονται πολύ έντονα, όταν υπάρχει και ένας μολυσματικός παράγοντας.

Π.χ. η εμφάνιση ιώσεων με ριζίτιδες ή και με μονονευρίτιδες έχει δείξει ότι αυξάνει έντονα το πρόβλημα της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας.

Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ναι μεν πιθανόν να μην προκαλείται απευθείας μια μολυσματική μετάδοση στη νόσο, αλλά σίγουρα η χρόνια παρουσία της δημιουργεί το υπόβαθρο μιας μολυσματικής ανάπτυξης, η οποία δευτερογενώς μπορεί και να μεταδοθεί.

Είναι απλώς μια σκέψη που πρέπει κάθε κλινικός γιατρός να τη λαμβάνει υπόψη του, όταν έχει σημαντικές ενδείξεις για αυτό το γεγονός.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η πρωτεΐνη Rage και η νόσος του Alzheimer
Μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που παράγεται στην περιοχή του εγκεφαλικού αιματικού φραγμού με το όνομα Rage είναι υπεύθυνη για την εναπόθεση του παθολογικού β-αμυλοειδούς στη νόσο του Alzheimer. Περισσότερα...



Εκκλησιαστικά αρχεία και η νόσος του Alzheimer
Οι Γερμανοί και ιδιαίτερα οι Βαυαροί που χαρακτηρίζονται για την πειθαρχία και καταγραφή, μπορούν μεταξύ άλλων να προσφέρουν και μια μεγάλη ουσιαστική ιατρική υπηρεσία· πρόκειται για τα ιστορικά αρχεία που φυλάνε οι διάφορες εκκλησίες και κυρίως στην περιοχή της Βαυαρίας, σχετικά με την υγεία και τη γενετική σύσταση των διάφορων πιστών Περισσότερα...



Γήρας και βιοσήματα
Τελευταία ανακοίνωση που έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Cell και προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναφέρει ότι η αποκατάσταση επικοινωνίας μέσω των βιοσημάτων ανάμεσα στα μιτοχόνδρια και στον πυρήνα του κυττάρου μπορεί να προκαλέσει αντιστροφή του γήρατος. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 3/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit