• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πόνος, δυσκαμψία και αγκυλώσεις

Πόνος, δυσκαμψία και αγκυλώσεις

Πόνος, δυσκαμψία και αγκυλώσεις

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, ένα χαρακτηριστικό «τρίγωνο» με μεγάλα κλινικά προβλήματα είναι αυτό της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας σε συνδυασμό με την αγκύλωση και τους πόνους που προέρχονται από αυτήν.

Συνήθως η παρουσία πόνων αρχίζει και γίνεται έντονη, όταν έχουμε περιαρθρικές προσβολές με λοιμώξεις στις περιπτώσεις αυτές και κυρίως στις προχωρημένες ηλικίες.

Το αποτέλεσμα είναι αύξηση της ακινησίας και μια μεγάλη δυσκαμψία, η οποία επιτείνει αυτήν την τάση για ακινησία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η «αδράνεια» επιφέρει ένα επιπλέον πρόβλημα στην όλη παρουσία του ασθενούς και έτσι δημιουργείται ένα ακόμη επιπλέον στοιχείο που αυξάνει τον πόνο.

Ακριβώς αυτό το «τρίγωνο» της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας με τις αγκυλώσεις και τις φλεγμονές, που παράγουν έντονο πόνο, είναι αυτό που θα δημιουργήσει και τα δευτερεύοντα κλινικά συμπτώματα· κυρίως από εγκεφαλικές διαταραχές λόγω της επέκτασης των φλεγμονών και την αύξηση των δυσχερειών της κυκλοφορίας του αίματος λόγω της υπάρχουσας δυσκαμψίας.

Είναι, δηλαδή, εμφανές ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το όλο πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται γενικά, λαμβανομένης υπόψη και της υπόλοιπης κλινικής εικόνας, προκειμένου μια θεραπευτική αγωγή να έχει επιτυχία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

H γκρελίνη στη θεραπεία της νευρογενούς ανορεξίας
Η νευρογενής ανορεξία είναι μια σύγχρονη μάστιγα για τα νέα παιδιά κυρίως Περισσότερα...



To κακόηθες νευροληπτικό σύνδρομο και η υπερθερμία
Έντονοι πυρετοί χωρίς καμία εξήγηση, απότομα ορμώμενοι και με έντονη άνοδο εμφανίζονται στην αρχή, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του κακοήθους νευροληπτικού συνδρόμου Περισσότερα...



Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και θεραπευτικές προσεγγίσεις
Επειδή το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από την ύπαρξη φλεβικών και αρτηριακών θρομβώσεων, σαν πρώτη θεραπευτική προσέγγιση της παθολογικής αυτής κατάστασης είναι η εφαρμογή μιας αντιπηκτικής αγωγής Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit