• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευρικό σύστημα και οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νευρικό σύστημα και οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νευρικό σύστημα και οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα σαν απόλυτα αυτόνομη αρρώστια είναι σχετικά σπάνια και χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι προσβάλλει τα μικρού και μεσαίου μεγέθους αγγεία (αρτηρίες) οποιουδήποτε οργάνου.

Βέβαια αυτό, όπως πρέπει να τονίσουμε, γίνεται σπάνια, ενώ συνήθης κατάσταση είναι ότι η οζώδης πολυαρτηρίτιδα εμφανίζεται με άλλες ασθένειες μαζί (συννοσηρότητα).

Στην προκειμένη περίπτωση της συννοσηρότητας, κατά κύριο λόγο, η ίδια σαν αυτοάνοσο νόσημα συνδυάζεται με άλλα παρόμοια νοσήματα, όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, η μικτή κρυοσφαιριναιμία, η λευχαιμία από τριχωτά κύτταρα και το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο.

Πρόκειται για μια σειρά νοσημάτων, τα οποία βασίζονται κυρίως στην «επίθεση» του ιδίου του οργανισμού από αντισώματα που παράγει αυτός ο οργανισμός. Εξού και αυτοάνοσα νοσήματα, διότι προέρχονται από την ίδια «πηγή».

Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα είναι ένα από αυτά και όπως είπαμε χαρακτηριστικό της προσβολής της είναι κυρίως με γυμνό μάτι η δικτυωτή πελίωση που είναι το κοκκίνισμα του δέρματος που μοιάζει με δίχτυ.

Τα άλλα υπόλοιπα συμπτώματα είναι ο εκάστοτε συνδυασμός των διαφόρων νοσημάτων που πηγαίνουν μαζί με την οζώδη πολυαρτηρίτιδα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ψυχανάλυση και «ενδοπροβαλλόμενος θυμός»
Ο «ενδοπροβαλλόμενος θυμός» είναι ένας θυμός που πηγάζει από πολλές αιτίες, αλλά ο ασθενής έχει την τάση να τον προβάλλει προς το εσωτερικό του Περισσότερα...



Τα ημικύκλια του αιθουσαίου νεύρου
Τα ημικύκλια του αιθουσαίου νεύρου είναι σωλήνες γεμάτες με κάποιο υγρό, το οποίο ανάλογα με τη στάση του σώματος «κυλάει» από τη μια ή την άλλη μεριά και ερεθίζει τριχοειδείς αποφύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους διεγείρουν κάποιους κρυστάλλους που βρίσκονται στο έσω ους, έτσι ώστε στην αίθουσα να υπάρχει η πληροφορία, ανάλογα με την κατεύθυνση των υγρών, πού βρίσκεται το σώμα και πώς αντιδρά Περισσότερα...



Ο «στομαχικός εγκέφαλος» και τα παιδιά
Όπως είναι γνωστό, το έντερο διαθέτει μία ιδιαίτερη νεύρωση, αρκετά αυτόνομη ώστε να θεωρείται ότι έχει το δικό του «εγκέφαλο». Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit