• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευρικό σύστημα και οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νευρικό σύστημα και οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νευρικό σύστημα και οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα σαν απόλυτα αυτόνομη αρρώστια είναι σχετικά σπάνια και χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι προσβάλλει τα μικρού και μεσαίου μεγέθους αγγεία (αρτηρίες) οποιουδήποτε οργάνου.

Βέβαια αυτό, όπως πρέπει να τονίσουμε, γίνεται σπάνια, ενώ συνήθης κατάσταση είναι ότι η οζώδης πολυαρτηρίτιδα εμφανίζεται με άλλες ασθένειες μαζί (συννοσηρότητα).

Στην προκειμένη περίπτωση της συννοσηρότητας, κατά κύριο λόγο, η ίδια σαν αυτοάνοσο νόσημα συνδυάζεται με άλλα παρόμοια νοσήματα, όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, η μικτή κρυοσφαιριναιμία, η λευχαιμία από τριχωτά κύτταρα και το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο.

Πρόκειται για μια σειρά νοσημάτων, τα οποία βασίζονται κυρίως στην «επίθεση» του ιδίου του οργανισμού από αντισώματα που παράγει αυτός ο οργανισμός. Εξού και αυτοάνοσα νοσήματα, διότι προέρχονται από την ίδια «πηγή».

Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα είναι ένα από αυτά και όπως είπαμε χαρακτηριστικό της προσβολής της είναι κυρίως με γυμνό μάτι η δικτυωτή πελίωση που είναι το κοκκίνισμα του δέρματος που μοιάζει με δίχτυ.

Τα άλλα υπόλοιπα συμπτώματα είναι ο εκάστοτε συνδυασμός των διαφόρων νοσημάτων που πηγαίνουν μαζί με την οζώδη πολυαρτηρίτιδα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Στρες και πολλαπλή προσωπικότητα
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μια «αθώα» έως βαριά ψυχική διαταραχή που μπορεί όμως να δημιουργήσει πολύπλοκες καταστάσεις. Περισσότερα...



Τι κάνουμε σε μια παροδική απώλεια συνείδησης
Η παροδική απώλεια συνείδησης σε συνδυασμό με σύγχυση, είναι από τις πιο βασικές αιτίες εξέτασης και άμεσης διάγνωσης. Περισσότερα...



Σημειακές βλάβες νωτιαίου μυελού και στυτικές διαταραχές
Στο νωτιαίο μυελό μπορούν να συμβούν από τα πιο απλά έως και τα πιο σύνθετα πράγματα· μερικές βλάβες μπορεί να προέρχονται από μια απλή δισκοπάθεια, αγγειοφλεγμονώδεις διαταραχές ή ακόμη και από περιπτώσεις μεταβολικών νοσημάτων Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit