• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευρικό σύστημα και οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νευρικό σύστημα και οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Νευρικό σύστημα και οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα σαν απόλυτα αυτόνομη αρρώστια είναι σχετικά σπάνια και χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι προσβάλλει τα μικρού και μεσαίου μεγέθους αγγεία (αρτηρίες) οποιουδήποτε οργάνου.

Βέβαια αυτό, όπως πρέπει να τονίσουμε, γίνεται σπάνια, ενώ συνήθης κατάσταση είναι ότι η οζώδης πολυαρτηρίτιδα εμφανίζεται με άλλες ασθένειες μαζί (συννοσηρότητα).

Στην προκειμένη περίπτωση της συννοσηρότητας, κατά κύριο λόγο, η ίδια σαν αυτοάνοσο νόσημα συνδυάζεται με άλλα παρόμοια νοσήματα, όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, η μικτή κρυοσφαιριναιμία, η λευχαιμία από τριχωτά κύτταρα και το μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο.

Πρόκειται για μια σειρά νοσημάτων, τα οποία βασίζονται κυρίως στην «επίθεση» του ιδίου του οργανισμού από αντισώματα που παράγει αυτός ο οργανισμός. Εξού και αυτοάνοσα νοσήματα, διότι προέρχονται από την ίδια «πηγή».

Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα είναι ένα από αυτά και όπως είπαμε χαρακτηριστικό της προσβολής της είναι κυρίως με γυμνό μάτι η δικτυωτή πελίωση που είναι το κοκκίνισμα του δέρματος που μοιάζει με δίχτυ.

Τα άλλα υπόλοιπα συμπτώματα είναι ο εκάστοτε συνδυασμός των διαφόρων νοσημάτων που πηγαίνουν μαζί με την οζώδη πολυαρτηρίτιδα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η αλλαντίαση και οι μυϊκές κράμπες
Οι μυϊκές κράμπες από καθαρή αλλαντίαση είναι ένα εξαιρετικό φαινόμενο, διότι η αλλαντίαση πλέον εμφανίζεται όλο και σπάνια λόγω της ενημέρωσης και της φροντίδας σε όλα τα πολιτισμένα κράτη Περισσότερα...



H είσοδος παθολογικών ουσιών και επιληπτικές κρίσεις
Από λειτουργικούς λόγους ή τραυματισμούς πολλές φορές προκύπτουν κάποια κενά στο «δίχτυ» του αιματικού φραγμού του εγκεφάλου∙ αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποιες «θύρες» εισόδου για διάφορες ουσίες. Περισσότερα...



Η απώλεια της ισορροπίας και το βάδισμα «ψαλίδι»
Τέτοιο βάδισμα με διαταραχή της ισορροπίας βλέπουμε κυρίως στους ημιπληγικούς, το οποίο κάτω άκρο βρίσκεται σε έκσταση και οι δάχτυλοι είναι σε πελματιαία κάμψη Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit