• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Σπασμοί και υπερβολικό σάλιο

Σπασμοί και υπερβολικό σάλιο

Σπασμοί και υπερβολικό σάλιο

Αυτό που ακούμε στη Βιονευρολογική από πολλούς ασθενείς και είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ότι «άφρισε» το στόμα του από το κακό του. Με αυτό οι ασθενείς εννοούν την υπερπαραγωγή σιέλου, μετά τη σύσπαση του σιελογόνου αδένος και των μασητήρων μυών.

Κανονικά αυτό συμβαίνει μετά τη λήψη τροφής, αλλά πάρα πολλές φορές έχει και άλλες αιτίες και ακόμη πιο τακτικά το συναντάμε σε ασθενείς που ήδη έχουν πρόβλημα με το έντερο ή το στομάχι ή έχουν υποστεί εγχείρηση σε αυτή την περιοχή, με αποτέλεσμα να διαταραχτεί η αντανακλαστική επικοινωνία που έχει το σάλιο με τις γαστρικές συσπάσεις.

Η υπερβολική παραγωγή σιέλου πάντως πρέπει πάντοτε να ρωτάτε από το γιατρό σε άτομα που αναφέρουν σπασμούς κάθε είδους και κυρίως σε αυτούς οι οποίοι παρουσιάζουν την έκκριση αυτή μετά από θυμό, ένταση ή κατά κύριο λόγο λήψη τροφής.

Ακούγεται σαν μια «κωμική» κατάσταση, είναι όμως προχωρημένη παθολογικά, διότι μπορεί σε αυτή την περίπτωση να κλιμακωθούν οι κρίσεις αυτές και να δημιουργήσουν δυστονίες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και καμία φορά του λάρυγγα με διακοπή της αναπνοής.

Άρα όπου υπάρχει πολύ σάλιο, πρέπει πάντα να δίνεται η εξήγηση γιατί και κατά δεύτερο λόγο να αναζητείται και η πιθανή αιτία αυτής της αφορμής. Επειδή πρόκειται για ένα γεγονός που υποβαθμίζεται από τους ασθενείς, ο γιατρός οφείλει να επιμένει στις ερωτήσεις, για να έχει και τις ανάλογες εξηγήσεις.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός και τζόγος
Μια από τις μεγάλες θεραπευτικές ικανότητες του διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού είναι και η απελευθέρωση, «εξαρτημένων» από τον τζόγο , ασθενών Περισσότερα...



Πυρετός και συννοσηρότητα από άλλα όργανα
Ο πυρετός, όσο και αν φαίνεται περίεργο, αποτελεί μια κλινική εκδήλωση, η οποία αρχίζει και τελειώνει πάνω στον εγκέφαλο, άσχετα με ποια όργανα ή ποιες καταστάσεις επηρεάζει Περισσότερα...



Σημειακή λαβυρινθιακή διαταραχή
Πάρα πολύ τακτικά, ιδιαίτερα σε γηραιότερους ασθενείς, οι οποίοι έχουν και προβλήματα κυκλοφοριακά ή καρδιοαγγειακά και κυρίως υπέρτασης, παρατηρείται ένας στιγμιαίος έντονος ίλιγγος με διαταραχή της θέση και της ισορροπίας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει εφιδρώσεις, αστάθεια και καμία φορά απώλεια της στάσης του σώματος (αβασία), έτσι ώστε ο ασθενής να πέφτει κάτω, αισθανόμενος ότι κάποιος του «έκοψε» τα δυο πόδια απότομα Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit