• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Κλινικές μορφές αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου

Κλινικές μορφές αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου

Κλινικές μορφές αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται κυρίως από αρτηριακές και φλεβικές θρομβώσεις σε όλο τον οργανισμό και κυρίως γύρω από το νευρικό ιστό, κυρίως στον εγκέφαλο. Συνοδεύεται πολύ τακτικά από θρομβοκυτταροπενία και αιμολυτική αναιμία. Στη νευρολογία ξεχωρίζουμε δυο ουσιώδες μορφές του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου.

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο είναι συχνότερο σε ενήλικες γυναίκες παρά σε άντρες και διακρίνεται κατά πρώτο λόγο σε πρωτοπαθές, όταν εμφανίζεται σε άτομα που δεν έχουν άλλη αυτοάνοση πάθηση.

Υπάρχει και στη μορφή του δευτεροπαθούς, όταν αναπτύσσεται σε ασθενείς παράλληλα με μια άλλη αυτάνοση πάθηση, κατά κύριο λόγο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σύνδρομο Sjogren. Τακτικά υπάρχει και ο συνδυασμός στο δευτεροπαθές αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο της σκλήρυνσης κατά πλάκας και ακόμη τακτικότερα της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας.

Η συνύπαρξη πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων με προεξέχων σαν κλινική εικόνα αυτή του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ τακτική. Περιβαλλοντολογικοί, κληρονομικοί παράγοντες και νέα διαγνωστικά μέσα είναι αυτά που «συνεισέφεραν» στην τακτικότερη διάγνωση του συνδρόμου αυτού.

Αποτελεί το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο έναν πονοκέφαλο για τους γιατρούς και στις δυο μορφές του, τόσο όσο αφορά το πρωτοπαθές αλλά και το δευτεροπαθές, διότι κατά κύριο λόγο η εξέλιξη του είναι «βαριά» αν δε γίνει η έγκυρη διαγνωστική και θεραπευτική επέμβαση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

«Σιωπηλή περίοδος» και νευρολογικές ασθένειες
Σ’ όλες τις νευρολογικές ασθένειες έχουμε μια μικροφθορά η οποία δε γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή και το περιβάλλον του. Περισσότερα...



Το εκφυλιστικό νόσημα της χορείας του Huntington
Η χορεία του Huntington βασικά είναι μια από τις πιο «άσχημες» νευρολογικές καταστάσεις που διαγιγνώσκονται μεν εύκολα, θεραπεύονται δε σχεδόν δύσκολα, εάν θεραπεύονται Περισσότερα...



Therapeutic effects of Mitoxantrone in Multiple Sclerosis patients with schizophrenia
The hypothesis that schizophrenia may be caused by organic reasons goes back a century. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit