• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Κλινικές μορφές αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου

Κλινικές μορφές αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου

Κλινικές μορφές αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται κυρίως από αρτηριακές και φλεβικές θρομβώσεις σε όλο τον οργανισμό και κυρίως γύρω από το νευρικό ιστό, κυρίως στον εγκέφαλο. Συνοδεύεται πολύ τακτικά από θρομβοκυτταροπενία και αιμολυτική αναιμία. Στη νευρολογία ξεχωρίζουμε δυο ουσιώδες μορφές του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου.

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο είναι συχνότερο σε ενήλικες γυναίκες παρά σε άντρες και διακρίνεται κατά πρώτο λόγο σε πρωτοπαθές, όταν εμφανίζεται σε άτομα που δεν έχουν άλλη αυτοάνοση πάθηση.

Υπάρχει και στη μορφή του δευτεροπαθούς, όταν αναπτύσσεται σε ασθενείς παράλληλα με μια άλλη αυτάνοση πάθηση, κατά κύριο λόγο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σύνδρομο Sjogren. Τακτικά υπάρχει και ο συνδυασμός στο δευτεροπαθές αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο της σκλήρυνσης κατά πλάκας και ακόμη τακτικότερα της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας.

Η συνύπαρξη πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων με προεξέχων σαν κλινική εικόνα αυτή του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ τακτική. Περιβαλλοντολογικοί, κληρονομικοί παράγοντες και νέα διαγνωστικά μέσα είναι αυτά που «συνεισέφεραν» στην τακτικότερη διάγνωση του συνδρόμου αυτού.

Αποτελεί το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο έναν πονοκέφαλο για τους γιατρούς και στις δυο μορφές του, τόσο όσο αφορά το πρωτοπαθές αλλά και το δευτεροπαθές, διότι κατά κύριο λόγο η εξέλιξη του είναι «βαριά» αν δε γίνει η έγκυρη διαγνωστική και θεραπευτική επέμβαση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Νόμπελ Χημείας και μικροοργανισμοί
Το Νόμπελ Χημείας για το έτος 2014 δόθηκε σε τρεις επιστήμονες, δύο Αμερικανούς και ένα Γερμανό, για τις εργασίες τους σε ότι αφορά το μικροσκόπιο φθορισμού υψηλής ανάλυσης. Περισσότερα...



Νοητικές λειτουργίες και πράξεις
Στη Βιονευρολογική, λόγω της μεγάλης έκτασης των νευροφυσιολογικών και νευροψυχολογικών εξετάσεων που εφαρμόζονται σε κάθε ασθενή, πλέον δεν καταμετρώνται μόνο οι πράξεις που παρουσιάζει, που χρειάζεται να ερμηνευτούν για τη συμπεριφορά του, αλλά και οι νοητικές λειτουργίες οι οποίες μπορούν να απεικονιστούν με την ανάλυση των διαφόρων νευροκυμάτων που γίνονται από τις εξετάσεις που αναφέραμε Περισσότερα...



Ηλεκτρομυογράφημα και νόσος του κινητικού νευρώνα
Το ηλεκτρομυογράφημα θεωρείται η κατεξοχήν διαγνωστική μέθοδος τόσο για την πιστοποίηση της νόσου του κινητικού νευρώνα όσο και για τον ορισμό της βαρύτητας της κλινικής εικόνας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit