• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι θρομβώσεις των αγγείων στις γυναίκες

Οι θρομβώσεις των αγγείων στις γυναίκες

Οι θρομβώσεις των αγγείων στις γυναίκες

Πολλά αυτοάνοσα νοσήματα αλλά ιδιαίτερα ένα χαρακτηριστικό, όπως είναι το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο αποτελεί στην κυριολεξία ένα υψηλού κινδύνου νόσημα για τις γυναίκες.

Στην περίπτωση των γυναικών, χαρακτηριστικό στο θέμα των θρομβώσεων είναι ότι προσβάλλει αρτηρίες και φλεβικές διακλαδώσεις γύρω από το νευρικό σύστημα με ταυτόχρονη συμμετοχή και του κεντρικού νευρικού συστήματος στην όλη παθολογία σε διάφορα στάδια της ζωής.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης είναι στην περίπτωση των γυναικών διαδοχικές αποβολές, κυρίως μετά τη δέκατη εβδομάδα της κύησης, ο ανεξήγητος θάνατος του εμβρύου μετά από τη δέκατη εβδομάδα της κύησης ή ακόμη και ένας πρόωρος τοκετός κατά την τριακοστή τέταρτη εβδομάδα της κύησης.

Το επίσης χαρακτηριστικό που συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση είναι ότι παράλληλα με αυτά τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζεται και μια εκτεταμένη εγκεφαλική διαταραχή με την εμφάνιση ενδοεγκεφαλικών αλλοιώσεων και κυρίως εστιών υαλινώσεως σε όλο τον εγκεφαλικό ιστό.

Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων είναι και οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται στο εγκεφαλικό παρέγχυμα. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις, η διεξοδική εξέταση του ιστορικού σε όλες τις ασθενείς και η γνώση της γενετικής προδιάθεσης, που πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει, είναι υψίστης σημασίας.

Δεν πρέπει και είναι κυριολεκτικό αυτό, να αφήνεται μια γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης χωρίς τον εκτενή προγεννητικό έλεγχο και κυρίως τον εντοπισμό του ιστορικού με προδιάθεση για θρομβώσεις σε καμία περίπτωση.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η αυχενοβασική κυκλοφορία και οι απότομες εμβολές
Το πιο δύσκολο αγγειακό «δέντρο» σε ολόκληρο το σώμα είναι αυτό μεταξύ αυχένα και βάση κρανίου Περισσότερα...



Τι είναι το σύνδρομο Stiff-man;
Το σύνδρομο Stiff-man, που προέρχεται από την αγγλική λέξη stiff που σημαίνει «σκληρός», είναι αυτό που ελληνικά αποκαλούμε «σκληρό προσωπείο» Περισσότερα...



Τα «απλά κινητικά τικ»
Τα «τικ» χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα αν είναι κινητικά ή φωνητικά, όπως επίσης εάν είναι απλά ή σύνθετα. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 5/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit