• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Café au lait κηλίδες και η νόσος του Recklinghausen

Café au lait κηλίδες και η νόσος του Recklinghausen

Café au lait κηλίδες και η νόσος του Recklinghausen

Η νόσος του Recklinghausen πάρα πολύ τακτικά και μάλιστα πάρα πολλές φορές περνάει απαρατήρητη, διότι η συμπτωματολογία της δε δείχνει κάποια ιδιαίτερη επικινδυνότητα, όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική.

Πολλές φορές πρόκειται για ένα συνδυασμό νοσημάτων μικρών ογκιδίων (κυρίως λιπιδίων) σε όλο το σώμα σε διαφορετικές θέσεις, αλλά κυρίως κοντά στο νευρικό σύστημα, ταυτόχρονα με την παρουσία μελαγχρωστικών κηλίδων.

Δηλαδή, είναι μια σύνθετη εικόνα, η οποία επιφανειακά παρουσιάζει νευροδερματικές διαταράξεις. Από την άλλη περίπτωση όμως και με μεγαλύτερο «ψάξιμο» καταδεικνύεται ότι αυτή η περίπτωση χαρακτηρίζεται πολλές φορές και από διανοητικές διαταραχές ή κινητικές διαταραχές.

Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο που βρίσκονται τα καλοήθη λιπώματα του Recklinghausen, σε ποιες νευρολογικές «τοποθεσίες» και ποιους ίσως επηρεάζουν σε αυτές τις περιπτώσεις και σε ποιο μέγεθος. Επικρατούν και αυτές στο χρωμόσωμα 17 με τον αυτοσωματικό χαρακτήρα.

Το Recklinghausen είναι από τις περιπτώσεις που επιδέχεται μερικές φορές ουσιαστικές θεραπείες, αλλά πάντοτε ανάλογα με την τοποθεσία των βλαβών που υπάρχουν.

Είναι μια ασθένεια που δεν πρέπει κανένας να «αφήσει» νευρολογικά, διότι η κατάληξη με την πάροδο του χρόνου είναι διανοητική καθυστέρηση και αύξηση των επιληπτικών κρίσεων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Εγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ)
Το νευροφυσιολογικό εργαστήριο της Βιονευρολογικής είναι από τα πλέον σύγχρονα και αποτελείται από άκρως εξειδικευμένα μηχανήματα σχετικά με την καταγραφή, ανάλυση και προσδιορισμό της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Περισσότερα...



Τι συμβαίνει όταν κλείνουμε τα μάτια και φαίνονται τα δόντια;
Σίγουρα το έχουμε παρατηρήσει σε πάρα πολλούς ανθρώπους και μάλιστα στη Βιονευρολογική έχει παρατηρηθεί πάρα πολλές φορές, αφού η νευρολογική κλινική εξέταση που η έκταση της περιλαμβάνει πολύ χρόνο και λεπτομερή έρευνα όλων των κινητικών δυνατοτήτων του ατόμου αποτελεί ρουτίνα Περισσότερα...



Ο αναπτυξιακός παράγοντας και η νόσος του Parkinson
Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφτεί ένας αναπτυξιακός παράγοντας, δηλαδή μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που συντελεί στην ανάπτυξη των νευροκυττάρων ˙πρόκειται για έναν παράγοντα που βοηθά στην αναγέννηση και στην παραγωγή νευροκυττάρων, τη λεγόμενη νευρογένεση. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit