• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Oι μελαγχρωστικές κηλίδες στο δέρμα

Oι μελαγχρωστικές κηλίδες στο δέρμα

Oι μελαγχρωστικές κηλίδες στο δέρμα

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι και κάτω από συνθήκες ερεθισμού (έντονος ήλιος) σε αρκετά άτομα εμφανίζονται μελαγχρωστικές κηλίδες στο δέρμα σε διάφορα σημεία, αλλά κυρίως σε αυτά που είναι πιο εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως το στέρνο.

Πρόκειται για μια κληρονομική νόσος και μάλιστα έχει εντοπιστεί τελευταία με την πρόοδο της γονιδιακής θεραπείας ότι είναι ένα γονίδιο στο χρωμόσωμα 17, το οποίο «απλώνεται» με αυτοσωματικό επικρατικό χαρακτήρα.

Οι μελαγχρωστικές αυτές κηλίδες είναι γνωστές στην ιατρική περισσότερο με τον όρο «café au lait» διαταραχές του δέρματος.

Σαν «café au lait» χαρακτηρίζονται αυτές οι μελαγχρωστικές κηλίδες πλέον διεθνώς, διότι περιγράφτηκαν πρώτα στη Γαλλία και έμοιαζαν πάρα πολύ με τις κηλίδες που έχει ο καφές, όταν αυτός βγαίνει για σερβίρισμα.

Συνήθως, συμβαδίζουν με άλλες περιπτώσεις, οι οποίες προέρχονται από ογκίδια διαφορετικού τύπου, αλλά εμφανίζονται σχετικά με μεγάλη συχνότητα. Οι Αμερικάνοι, οι οποίοι το «ψάχνουν» αυτό στατιστικά, αυτά τα νοσήματα πιστεύουν πως εμφανίζονται με μια συχνότητα μια προς τέσσερις χιλιάδες.

Βέβαια, οι μελαγχρωστικές κηλίδες café au lait δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό μιας ασθένειας, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι προϋπάρχει και άλλη αυτοάνοση νόσο που πρέπει να «ψαχτεί» με ιδιαίτερη προσοχή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ψυχαναγκασμός και οι παρεισφρύουσες σκέψεις
Παρεισφρύουσες είναι οι σκέψεις εκείνες που μπαίνουν στο πνευματικό όργανο του εγκεφάλου και απωθούν τα άτομα προς παραγωγή και δημιουργικότητα Περισσότερα...



Προσωπικότητα και θλίψη
Ο μεγάλος Freud είχε πει κάποτε ότι ο μελαγχολικός έχει μια έντονα τραυματισμένη προσωπικότητα και υποβάθμιση του εγώ του Περισσότερα...



Το «πίσω-μπρος» της εγκεφαλικής δραστηριότητας
Τα τελευταία χρόνια η μελέτη του εγκεφάλου έχει δείξει ότι υπάρχει μια συνεχής κινητικότητα της εγκεφαλικής λειτουργίας μεταξύ του πρόσθιου και του οπίσθιου μέρους του εγκεφάλου. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (1 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit