• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευροδερματικές διαταραχές

Νευροδερματικές διαταραχές

Νευροδερματικές διαταραχές

Νευροδερματικές διαταραχές είναι το «σκοτεινό» κεφάλαιο της νευρολογίας, γιατί μέχρι τα τελευταία χρόνια λόγω τεχνικών δυσκολιών ήταν πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον να γίνει επαρκής διαγνωστική διερεύνηση, πολύ δε μάλλον περισσότερο μια θεραπεία.

Κατά κανόνα στις νευροδερματικές διαταραχές έχουμε την εικόνα μιας κληρονομικής πάθησης που χαρακτηρίζεται κυρίως από δυσπλασίες, όγκους ή ογκίδια πολλαπλών οργάνων.

Έχει διάφορες μορφές και κλινικές εκφράσεις και εκείνο που είναι το δυσκολότερο από όλα είναι ότι είναι καταλογισμένη και κατηγοριοποιημένη σε διαφορετικά ιατρικά τμήματα, έτσι που οι ειδικότητες να μπλέκονται μεταξύ τους και να μην υπάρχει συγκεκριμένος γιατρός με «μοναδικότητα» για την όλη κλινική εικόνα.

Βέβαια, πρέπει να περιγράφουμε αυτά τα σύνδρομα ίσως ένα ένα, διότι κυριολεκτικά στις περισσότερες περιπτώσεις δείχνουν μια «εξατομικευμένη» συμπτωματολογία, ανάλογη με το χαρακτήρα.

Αυτή βέβαια έχει τη ρίζα της σε μια κοινή κληρονομικότητα, αλλά διαφοροποιείται από περίπτωση σε περίπτωση. Δηλαδή, βλέπουμε ότι στα νευροδερματικά νοσήματα χρειάζεται όχι μόνο γνώση, αλλά και φαντασία, ίσως και πολύ περισσότερη έρευνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστάσεις.

Αν λάβει δε κανείς υπόψη του και το χρόνο, ότι δηλαδή όσο πιο νωρίτερα, τόσο καλύτερα, γίνεται κατανοητό το πόση σημασία έχει η εμπεριστατωμένη γνώση αυτών των συνδρόμων. Θα προσπαθήσουμε εδώ πέρα να κάνουμε μια κατηγοριοποίηση της, έτσι που να μπορεί ο καθένας να διακρίνει την «περίπτωση» του.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διορθώνει ο εγκέφαλος την παραβατική συμπεριφορά;
Μετά την πιστοποίηση της «σχέσης» της εγκεφαλικής λειτουργίας και παραβατικής συμπεριφοράς, πάρα πολλοί νευροεπιστήμονες σε διάφορα ινστιτούτα του κόσμου έχουν συγκεντρωθεί στην προσπάθεια διόρθωσης της μέσω επαναπροσδιορισμού της εγκεφαλικής λειτουργίας Περισσότερα...





Η συνείδηση, ο φόβος και ο χρόνος
Σε ότι αφορά το φόβο, έχουμε δύο μορφές που ανταποκρίνονται σε νευρωνικά τόξα. Είναι ο συνειδητός και ασυνείδητος φόβος Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit