• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ο φόβος και η συναισθηματική μνήμη

Ο φόβος και η συναισθηματική μνήμη

 Ο φόβος και η συναισθηματική μνήμη

Η συναισθηματική μνήμη είναι μια ανώτερη εγκεφαλική λειτουργία που γεννιέται μεταξύ αμυγδαλής και ιππόκαμπου , δηλαδή δυο εγκεφαλικών σχηματισμών που υπάρχουν και στο αριστερό και στο δεξί ημισφαίριο και συντονισμένα αυτά τα δυο, ρυθμίζουν την ποσότητα του φόβου σε ανάμνηση κάποιων φοβικών γεγονότων και την ένταση τους.

Έχει παρατηρηθεί ότι όσο περνάει ο καιρός, τα τελευταία χρόνια και αυξάνεται και ο μέσο όρος ηλικίας, άρα κι η εμπειρία σε φοβικά γεγονότα , εξελικτικά σχεδόν πλέον έχουμε την έδρα του φόβου σε αυτούς τους δυο σχηματισμούς, με τις αναμνήσεις φοβικού περιεχομένου, από όπου και αν προέρχονται αυτές.

Εφημερίδες, τηλεόραση, διηγήσεις, κινηματογράφος, γεγονότα καθημερινά παίζουν ένα ρόλο πάνω στην ευαισθητοποίηση των δυο αυτών εγκεφαλικών σχηματισμών και την αύξηση του φόβου .


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ποιος ήταν ο Φινέας Γκέιτζ;
Το παράδειγμα του Φινέα Γκέιτζ αν και παλιό, παραμένει ουσιαστικό, διότι αποτελεί ένα ορόσημο στην έρευνα των νοητικών διαταραχών Περισσότερα...



Η αγενεσία του μεσολόβιου
Έχουμε την πλέον κλασσική και σπάνια περίπτωση, όπου τα δυο ημισφαίρια δεν επικοινωνούν μεταξύ τους Περισσότερα...



Περιφερικοί πόνοι και νωτιαίος μυελός
Ο νωτιαίος μυελός από την κατασκευή του (πίσω κέρατα) έχει τέτοια πολυπλοκότητα που να δέχεται ερεθίσματα που προκαλούν διάφορα είδη πόνων, παραισθήσεων , δυσαισθησιών , κ.τ.λ. και να τα κατευθύνει τόσο στον εγκέφαλο όσο και στην περιφέρεια. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 9/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit