• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Που γεννιούνται τα συναισθήματα;

Που γεννιούνται τα συναισθήματα;

Που γεννιούνται τα συναισθήματα;

Από τα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα, άρχισε ένας «πόλεμος» θέσεως, μεταξύ των Νευροεπιστημών, σε ποιό μέρος του εγκεφάλου κάνει τί και οι περισσότεροι ισχυρίζονταν ότι το μεταιχμιακό σύστημα είναι αυτό που αποτελεί τη γεννήτρια των συναισθημάτων.

Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας, βρέθηκε ότι το ουσιαστικό μέρος είναι η προμετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου, η οποία μέχρι τότε θεωρείτο ότι ήταν υπεύθυνη για εξέλιξη και σε ότι αφορά υψηλότερες λειτουργίες, δηλαδή σκέψη και σχεδιασμό. Η τακτικότερη έρευνα και κυρίως η αντιπαράθεση που γίνεται και με τα διάφορα νέα διαγωνιστικά μέσα και νευροφυσιολογικές εξετάσεις, έδειξαν ότι η συμμετοχή της στη γέννηση των συναισθημάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Φανταστείτε, λοιπόν, ότι ένα χτύπημα σε αυτή την περιοχή δεν ελαττώνει μόνο τη διανόηση και την επικριτική ικανότητα, αλλά αλλάζει και το συναισθηματικό κόσμο του ατόμου. Μόνο και από αυτό το παράδειγμα, φαίνεται πόσο μεγάλη είναι η συμβολή στον ερευνητικό κλάδο αυτού του τομέα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Εγκεφαλικά ανευρύσματα και αντιϋπερτασική θεραπεία
Είναι λογικό για κάποιον, ο οποίος έχει γνώσεις γενικής ιατρικής και απλής σκέψης, ότι η αντιϋπερτασική αγωγή στην περίπτωση ενός ανευρύσματος μειώνει τον κίνδυνο της ρήξης του και ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμόζεται άμεσα Περισσότερα...



Σκλήρυνση κατά πλάκας και επισκληρίδιος αναισθησία
Ως γνωστόν η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Περισσότερα...



Πόνος, δυσκαμψία και αγκυλώσεις
Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, ένα χαρακτηριστικό «τρίγωνο» με μεγάλα κλινικά προβλήματα είναι αυτό της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας σε συνδυασμό με την αγκύλωση και τους πόνους που προέρχονται από αυτήν Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit