• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευροϊνωμάτωση

Νευροϊνωμάτωση

Νευροϊνωμάτωση

Όπως ακριβώς αναφέρει η λέξη, πρόκειται για μια συμπτωματολογία διαφόρων συμπτωμάτων και νοσημάτων που παρουσιάζεται σαν νευροϊνωμάτωση. Δηλαδή, έχουμε δυο διαφορετικές ομάδες συμπτωμάτων, τα οποία εκδηλώνονται και στον ινώδη ιστό, δηλαδή στο δέρμα, και στα νεύρα ταυτόχρονα.

Η συχνότητα τους δεν είναι μεγάλη, αλλά οπωσδήποτε είναι άξια παρατήρησης διότι κυριαρχούνται από το επικρατούν γονίδιο στο χρωμόσωμα 22 και εμφανίζονται 1/50.000. Χαρακτηρίζονται κυρίως από την εμφάνιση όγκων στην όγδοη εγκεφαλική συζυγία, τα λεγόμενα σβανώματα.

Είναι όγκοι, οι οποίοι είναι βέβαια καλοήθεις, αλλά λόγω του ότι έχουν μεγάλη γειτνίαση με νευρικούς ιστούς προκαλούν δευτερεύουσες νευρολογικές συμπτωματολογίες, που μερικές φορές λόγω της «ζωτικότητας» του χώρου είναι επικίνδυνες για τη ζωή και εξαιρετικά δύσκολη η χειρουργική προσπέλαση.

Τα σβανώματα είναι αρκετά τακτικά, εμφανίζονται πιο πολύ από άλλες περιπτώσεις νευροϊνωμάτωσης, ακριβώς για το λόγο ότι έχουν περίπλοκο χαρακτήρα, ότι αφορά την τοποθεσία και πολλές φορές όταν «επιλέγουν» τη σπονδυλική στήλη, τότε δημιουργούν καταστάσεις πόνου και κινητικές διαταραχές που απαιτούν χειρουργικές θεραπείες. Δεν πρέπει να παραμελείται η έγκυρη επέμβαση, διότι έχουν την τάση να αυξάνονται σχετικά γρήγορα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

H πρώιμη επιληψία στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Ένα ουσιαστικό πρόβλημα των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων είναι ότι παρουσιάζονται, αμέσως μετά τον τραυματισμό, επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες και πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, διότι ο κίνδυνος περιπλοκών είναι πάρα πολύ μεγάλος Περισσότερα...



Παχυσαρκία και μυελοπάθεια
Τακτικά συνδέονται οι δυο έννοιες κάτω από το πρίσμα, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, ότι μπορούν να συμβούν σε περιπτώσεις που έχουμε χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας Περισσότερα...



Όταν «υποφέρουν» τα κινητικοαισθητικά νεύρα, πριν από την εμφάνιση του καρκίνου
Σε αυτές τις περιπτώσεις, στη Βιονευρολογική μιλάμε για τη λεγόμενη αισθητικοκινητική νευροπάθεια, η οποία είναι τουλάχιστον χαρακτηριστική, σε ότι αφορά την κλινική της εμφάνιση Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Πύλες του Ανεξήγητου - Κουντούρης - Ελεγχος του Νου

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit