• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Διαταραχή του μηχανισμού του θυρεοειδούς και μνήμη

Διαταραχή του μηχανισμού του θυρεοειδούς και μνήμη

Διαταραχή του μηχανισμού του θυρεοειδούς και μνήμη

Στη Βιονευρολογική με τη «δύναμη» των νέων εργαστηριακών εξετάσεων παρακολουθούμε ανθρώπους με προβλήματα του θυρεοειδούς και βρίσκουμε πάρα πολύ τακτικά ένα συνδυασμό απώλειας των θυρεοειδικών ορμονών ή αύξησης των αντισωμάτων με ταυτόχρονη απώλεια της μνήμης.

Είναι αξιοπερίεργο ότι τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά με αυτό το συνδυασμό έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν περίπου το χαρακτήρα αυτοάνοσου νοσήματος.

Δηλαδή, εμφανίζονται περιοδικά και εξαφανίζονται για να επανέλθουν, έχουν εντάσεις, έχουν ηρεμία και υφέσεις, μπορούν να συνοδεύονται με άλλες ασθένειες (συννοσηρότητα) και μπορούν να παρουσιάζονται εντατικά, ύστερα από στρες ή λοιμώξεις ή και εξάρσεις άλλων νοσημάτων.

Δηλαδή, στην ουσία έχουμε δει ότι υπάρχει ένα νέο «τόξο» μεταξύ λειτουργικής θυρεοειδικής δράσης και εγκεφαλικής δραστηριότητας σε ποικίλες μορφές και επαφές, το οποίο εάν διαταραχτεί τότε θα προκύψει μια ένταση διαφόρων συμπτωμάτων, προεχούσης της μνήμης.

Ιδιαιτέρα σε μια μορφή από αυτές τις διαταραχές, στη μορφή της νόσου του Hashimoto, η διαταραχή αυτή είναι πάρα πολύ έντονη σε σημείο που να είναι το κύριο χαρακτηριστικό και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών προχωράει με καλπάζουσα μορφή, έτσι ώστε να οδηγούμεθα στη λεγόμενη εγκεφαλοπάθεια, όπου έχουμε πλήρη αναστολή των γνωστικών λειτουργιών.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Γενετικές αναλύσεις, κροταφικός λοβός και νόσος Alzheimer
Οι γενετικές αναλύσεις του ιστορικού αλλά πολλές φορές και με μεγάλη τύχη και των κλινικών ευρημάτων έχουν καταδείξει ότι η νόσος του Alzheimer έχει ένα «ευαίσθητο» σημείο· αυτή η νόσος αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο στους κροταφικούς λοβούς και έτσι εξηγείται κλινικά η αδυναμία λόγου και σκέψης των ασθενών που προσβάλλονται από αυτήν την ασθένεια, εκτός βέβαια από την απώλεια της μνήμης Περισσότερα...



Γιατί κάτι «ζεστό» βοηθάει μετά από το έντονο στρες;
Έχουμε παρατηρήσει όλοι μας σε κάποιες καταστάσεις πως μετά από ένα έντονο στρες, ένα ζεστό περιβάλλον, ένα θερμό ποτό π.χ. τσάι ή κονιάκ, ακόμη και στις πιο ζεστές μέρες, είναι δυνατόν να βοηθήσουν ουσιαστικά Περισσότερα...



Ο «νησιακός» λοβός και η διαχείριση των συναισθημάτων και των κοινωνικών αντιδράσεων
Ο «νησιακός» λοβός αριστερά και δεξιά στα ημισφαίρια του εγκεφάλου, μοιρασμένος ακριβώς κάτω από την φαιά ουσία σαν τμήμα όμως της φαιάς ουσίας και αυτός, έχει αναλάβει τη διαχείριση συναισθημάτων και αντιδράσεων στον άνθρωπο Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit