• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευρολογικές ασθένειες, ιώδιο και θυρεοειδής

Νευρολογικές ασθένειες, ιώδιο και θυρεοειδής

Νευρολογικές ασθένειες, ιώδιο και θυρεοειδής

Στη Βιονευρολογική έχουμε παρατηρήσει ότι αυτό το τρίγωνο των νευρολογικών ασθενειών σε σχέση με το ιώδιο και τις ασθένειες του θυρεοειδούς αποτελεί ένα στενά συνδεδεμένο τρίγωνο διαφόρων νοσολογικών καταστάσεων.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει κανείς πραγματικά με μεγάλη υπομονή, πολλή γνώση και σε συνδυασμό με τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς να προσπαθήσει να βρει μια άκρη από που αρχίζει και που τελειώνει κάθε νευρολογική κατάσταση.

Βέβαια, το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ο θυρεοειδής είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και το νευρικό σύστημα είναι πάλι ουσιώδες να έχει ομαλή λειτουργία, προκειμένου τα άλλα δυο συστήματα να έχουν και αυτά το κανονικό τους ρυθμό.

Πρόκειται στην ουσία για ένα μικρό κύκλο εντός του οργανισμού που είναι δύσκολο να σπάσει, αλλά όποτε υπάρχει μια «ρωγμή» δημιουργείται και μια ανάλογη ασθένεια, η οποία ανήκει κυρίως σε ότι αφορά την κατηγοριοποίηση στις ασθένειες του θυρεοειδούς, όπου οι γιατροί ξεχνούν τη μεγάλη συμμέτοχη που έχει και κεντρική μάλιστα το νευρικό σύστημα.

Σε αυτό τον κατάλογο εδώ θα κάνουμε μια ανάλυση όπου θα προσπαθήσουμε να δείξουμε που αρχίζει το ένα και που τελειώνει το άλλο, προκείμενου να υπάρχει μια σαφής εικόνα, σε ότι αφορά τα διάφορα νοσήματα που έχουν σχέση με τα δυο συστήματα. Δηλαδή, με το νευρικό σύστημα και με τη λειτουργία του θυρεοειδούς, όσο αφορά το ιώδιο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τι είναι ο γιγαντισμός στα παιδιά;
Στην παιδική ηλικία, πριν τη σύγκλιση των επιφύσεων των οστών, όταν έχουμε υπερβολική έκρηξη της αυξητικής ορμόνης λόγω «υπερπαραγωγής» της στα ηωσινόφιλα κύτταρα της υπόφυσης, τότε έχουμε το φαινόμενο του γιγαντισμού Περισσότερα...



Σκλήρυνση κατά πλάκας και κληρονομικότητα
Γενετιστές, κάτω από τη διεύθυνση του Στέφαν Χάλπερ από το πανεπιστήμιο του Κέϊμπριτζ, έκαναν μια τεράστια προσπάθεια αρχειολογώντας και εξετάζοντας περίπου δέκα χιλιάδες ασθενείς και ψάχνοντας μεταξύ τους να βρουν γενετικές μεταβολές, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν σαν στοιχείο κληρονομικότητας Περισσότερα...



Ο καρκίνος και η ντοπαμίνη
Η ντοπαμίνη, όπως τη γνωρίζουμε από την καθημερινή πράξη στη Βιονευρολογική και γενικά στο χώρο της νευρολογίας, είναι μια ουσία που ονομάζεται νευροδιαβιβαστής Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit