• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι «περιπέτειες» του εγκεφάλου με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Οι «περιπέτειες» του εγκεφάλου με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Οι «περιπέτειες» του εγκεφάλου με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto

H θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι βασικά μια πολύ συνηθισμένη αρρώστια τον τελευταίο καιρό, διαγιγνωσκομένη σε όλες τις ηλικίες και μάλιστα τα τελευταία χρόνια αρχίζει να προσβάλει έντονα παιδιά και εφήβους.

Με ένα μηχανισμό που μένει ακόμη ανεξήγητος, αν και έχει διαγνωστεί, σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας, η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto αποτελεί μια «τυραννία» για το διαγνώστη γιατρό λόγω των πολλών νευρολογικών ανεξήγητων συμπτωμάτων που έχει με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο αρκετές φορές να ξεχωρίσει ο διαγνώστης γιατρός την προτεραιότητα και τη μεταξύ τους απόσταση, έτσι ώστε να δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τελικά, όπως δείξανε οι έρευνες τον τελευταίο καιρό, δεν έχει και τόση σημασία ο διαχωρισμός, όσο το θεραπευτικό «κενό» που υπάρχει γύρω από αυτή την κατάσταση, γιατί ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί σε ποια ειδικότητα ακριβώς ανήκει με τα ιατρικά δεδομένα, έτσι που κατά αποκλειστικότητα να ασχοληθεί ένας ή κάποιος γιατρός μαζί.

H θυρεοειδίτιδα Hashimoto όμως είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που πολύ τακτικά βρίσκεται και χωρίς εξήγηση στη «συνοδεία» πολλών νευρολογικών παθήσεων, αλλά και από μόνη της σε διαταραχές του θυρεοειδούς.

Για να την καταλάβει κανείς, θα πρέπει να «μπει» τόσο στην ανατομία όσο και στη λειτουργία του θυρεοειδούς σε βάθος και στις αποκλίσεις που έχουν από το κύριο αυτό θέμα, ώστε να είναι σε θέση να μπορέσει να φτάσει σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα της.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Όταν το πιρούνι γίνεται βαρύ και η τσάντα ασήκωτη
Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, η νευρολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής που κυριολεκτικά έχει να κάνει με τη λεπτομέρεια Περισσότερα...



Σκλήρυνση κατά πλάκας και χειρουργική επέμβαση στον αυχένα
Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά χειρουργούνται στον αυχένα. Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit