• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ποια είναι τα όρια του ιωδίου για φυσιολογική λειτουργία της σκέψης και των γνωστικών λειτουργιών;

Ποια είναι τα όρια του ιωδίου για φυσιολογική λειτουργία της σκέψης και των γνωστικών λειτουργιών;

Ποια είναι τα όρια του ιωδίου για φυσιολογική λειτουργία της σκέψης και των γνωστικών λειτουργιών;

Είναι ένα ερώτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και μάλιστα για αυτό έχει δημιουργηθεί και «ειδική ομάδα», τόσο στην Unicef όσο και στο διεθνή οργανισμό υγείας, προκειμένου να γνωρίζουμε σε επίπεδο φυλών ή και εθνών ακόμη και για τις υπανάπτυχτες χώρες σε ποια όρια πρέπει ακριβώς να βρίσκονται τα επίπεδα θυρεοειδούς, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα με τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη.

Επειδή αποδεδειγμένα όταν λείπει το ιώδιο έχουμε μορφές κρετινισμού και διάφορες άλλες διαταραχές της μνήμης σε ηλικιωμένους ασθενείς, έτσι λοιπόν βρέθηκε ότι μια ελαφριά αύξηση του ιωδίου από 40 μg σε 80 μg καθημερινά στον Ευρωπαϊκό χώρο θα βελτίωνε την κατάσταση πολύ περισσότερο. Αντίθετα, στην Αμερική αυτό έχει πάει από τα 200 μg έως τα 500 μg.

Βέβαια, οι μετρήσεις είναι διαφορετικού είδους και με διαφορετικά στάνταρ σε αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι μεγάλες χώρες, προκειμένου να έχουν αυτή την ισορροπία, δείχνει την τεράστια σημασία του ιωδίου σε όλες τις παθήσεις.

Έτσι λοιπόν, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια αυτό τον καιρό, ακριβώς να προσδιοριστούν τα όρια ιωδίου τα οποία πρέπει να περιέχονται κυρίως στις τροφές, προκειμένου να μην έχουμε παθολογικές καταστάσεις.

Δεν είναι και εύκολο πράγμα αν αναλογιστεί κανένας τις χιλιάδες των περιπτώσεων των διάφορων τροφίμων ή των άλλων παραγόντων που καταναλώνονται προς βρώση.

Πάντως, το σοβαρό είναι ότι η υπόθεση του ιωδίου άρχισε πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο να απασχολεί όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά τους πάντες σαν συμπλήρωμα της διατροφής και πλέον η ενημέρωση είναι ευρεία και επιθυμητή.

Αυτό το γεγονός θα φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια «υποχώρηση» όλων αυτών των ασθενειών, κυρίως του υποθυρεοειδισμού ή των διαταραχών του θυρεοειδούς που «ταλαιπωρούν»» αυτόν τον καιρό εκατομμύρια ασθενείς.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το «μυστήριο» της επιληπτικής κρίσης
Σαν επιληπτική κρίση χαρακτηρίζουμε, κάθε φορά είτε μετά από πιστοποίηση (εγκεφαλογράφημα) ή κλινική εμφάνιση, μια αφύσικα μεγάλη σύγχρονη εκτόνωση των νευρώνων στον εγκέφαλο. Περισσότερα...



Υποφλοιώδεις σχηματισμοί του εγκεφάλου
Η καλή εγκεφαλική λειτουργία προϋποθέτει μία ομαλή επικοινωνία μεταξύ φλοιού και υποφλοιωδών σχηματισμών του εγκεφάλου· αυτή επιτυγχάνεται μέσω των νευρικών ινών που συνδέουν τους διάφορους αυτούς σχηματισμούς με το φλοιό του εγκεφάλου. Περισσότερα...



Η μέλαινα ουσία και η νόσος του Parkinson
Η μέλαινα ουσία είναι ένας συνδυασμός φαιόχρωμων κυττάρων στον εγκέφαλο, στην περιοχή των βασικών γαγγλίων, όπου συγκεντρώνεται μια ουσία που λέγεται μελανίνη σε υψηλό βαθμό. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 2 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit