• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευρολογικές διαταραχές σε παιδιά με θυρεοειδοπάθειες

Νευρολογικές διαταραχές σε παιδιά με θυρεοειδοπάθειες

Νευρολογικές διαταραχές σε παιδιά με θυρεοειδοπάθειες

Σε κανονικές περιπτώσεις έχουμε μια αύξηση του ιωδίου περίπου στο 10% τη δέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και αυτό συνεχίζεσαι κανονικά μέχρι τέσσερις εβδομάδες πριν από τη γέννα, ώστε να φτάσει στο τέλος η αύξηση.

Ένα σπουδαίο φαινόμενο που ρυθμίζει αυτή τη λειτουργία και πολλές φορές προκαλεί νευρολογικές διαταραχές και κίνδυνο για το νευρικό σύστημα είναι το λεγόμενο Wolff-Chaikoff αποτέλεσμα, το οποίο δημιουργεί διαταραχές του ιωδίου εντός του κλίματος τέτοιες, ώστε αργότερα το βρέφος να έχει κάποιες νευρολογικές διαταραχές.

Πρέπει λοιπόν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να εξετάζουμε τα επίπεδα των θυρεοορμονών, καθώς επίσης και το περιεχόμενο του ιωδίου ή της πρόσβασης του ιωδίου, τόσο στο έμβρυο , όσο και στην εγκυμονούσα. Εάν αυτό γίνει, που ήδη αρχίζει να γίνεται σε πολλές χώρες, τότε έχουμε μια μεγάλη δυνατότητα προληπτικής «πρόσβασης» σε τυχόν νευρολογικές διαταραχές θυρεοειδικού τύπου.

Είναι κάτι που επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη σε κάθε περίπτωση που εμφανίζεται ένα τέτοιο περιστατικό, ρωτώντας αναμνηστικά ή προσπαθώντας να μάθουμε εάν μια τέτοια διαταραχή υπήρξε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σήμερα που τα αναμνηστικά των παιδιών καταγράφονται διεξοδικά και μπορούν να ελεγχτούν, αποτελούν μια μεγάλη πηγή πληροφοριών για το σχετικό θέμα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ντελίριο ή οργανικό ψυχοσύνδρομο;
Στην ουσία πρόκειται για διαφορετικές εκφράσεις της ίδιας κατάστασης Περισσότερα...



Κινητικές διαταραχές και ψυχοκινητική
Κατά την εξέταση ασθενών με κινητικές διαταραχές στη Βιονευρολογική, με την ανάλυση των κινήσεων και ταυτόχρονα με τη νευροφυσιολογική καταγραφή εγκεφαλικής λειτουργίας παρατηρούμε ότι υπάρχει μια πολύ στενή σχέση μεταξύ της κινητικής έκφρασης κάποιας δραστηριότητας και της ψυχικής «διάρθρωσης» του ατόμου Περισσότερα...



Λειτουργίες του εγκεφάλου και ευφάνταστες εξηγήσεις
Μέχρι στιγμής, μέχρι δηλαδή πριν μερικά χρόνια, η παντελής έλλειψη παρατήρησης λειτουργίας εγκεφάλου, έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους με μεγάλη φαντασία και θεωρητικούς της ψυχολογίας να δημιουργήσουν κάποιες τεχνικές που, μέσω των οποίων, πίστευαν ότι έλεγχαν τη συμπεριφορά του ανθρώπου και έδιναν κάποιες εξηγήσεις, οι οποίες βέβαια δεν έχουν σχέση με αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit