• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αισθητηριακές πληροφορίες του εγκεφάλου

Αισθητηριακές πληροφορίες του εγκεφάλου

Αισθητηριακές πληροφορίες του εγκεφάλου

Από τα διάφορα αισθητήρια όργανα του εγκεφάλου ξεκινούν και λειτουργούν όλες οι αισθήσεις και προσαρμόζονται και έρχονται σαν ερεθίσματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, που λέγεται «νήσος».

Αυτή η περιοχή είναι ένα «κομμάτι» φαιάς ουσίας εκατέρωθεν στα δυο ημισφαίρια, τοποθετημένη στο βάθος της κροταφικής αύλακας, η οποία μετά την «υποδοχή» επεξεργάζεται τα αισθητήρια σήματα, όσο αφορά τον πόνο, την οσμή, τη ζέστη, τη γεύση, την αφή και διάφορες παραλλαγές της.

Η επεξεργασία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να κωδικοποιούνται αυτές οι πληροφορίες, να προσαρμόζονται στο «καλούπι» του κάθε εγκεφάλου, να μεταφέρονται πλέον σαν επεξεργασμένα σήματα σε άλλα νευρωνικά τόξα και έτσι να γίνεται μια ολοκλήρωση της συμπεριφοράς του εγκεφάλου μαζί με αυτά τα καινούργια στοιχεία.

Μελετώντας αυτή τη συμπεριφορά σε διάφορες ασθένειες και νευροψυχιατρικές παθήσεις είναι δυνατόν να βγάλουμε σπουδαία συμπεράσματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στις θεραπείες αυτών.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διανοητικές διαταραχές και νοητικές παθήσεις σε ανθρώπους της πόλης
Εκτεταμένες έρευνες, που γίνανε στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης μεταξύ ανθρώπων που μένουν στην πόλη και αυτούς που μένουν στην ύπαιθρο, κατέδειξαν ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων της πόλης επηρεάζεται έντονα σε κάποιες περιοχές όπως η αμυγδαλή και ο φλοιός του προσαγωγείου σε περιπτώσεις θορύβου και έντασης. Περισσότερα...



Η σημασία των ονείρων και ο φόβος
Για τον εγκέφαλο, όπως έχουμε δει και στις αναλύσεις εδώ στη Βιονευρολογική, το όνειρο καταρχήν στρέφεται προς μια κατάσταση, η οποία απασχολεί το άτομο πολύ καιρό Περισσότερα...



Υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο και η σημασία παρακολούθησης της πορείας της νόσου
Μπορούμε να πούμε το δύσκολο στην περίπτωση του υπερηωσινοφιλικού συνδρόμου δεν είναι η διάγνωση του με τα σημερινά μέσα που διαθέτουν οι γιατροί, αλλά κυρίως η παρακολούθηση της πορείας του και η τροποποίηση της φαρμακευτικής του αγωγής Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit