• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

«Πως αισθάνομαι;»

«Πως αισθάνομαι;»

«Πως αισθάνομαι;»

Είναι μια κεντρική ερώτηση που σε καθημερινό επίπεδο τίθεται από τον καθένα μας για τον εαυτό του και σε πολλούς από εμάς παραμένει αναπάντητο για πολλά χρόνια.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, από την πείρα μας στο νευρολογικό ιατρείο της Βιονευρολογικής, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι είναι το κεντρικό ερώτημα που απευθύνουν στον εαυτό τους οι περισσότεροι ασθενείς και σε πάρα πολλές νευροψυχιατρικές και κυρίως ψυχιατρικές αρρώστιες υπάρχει μια ένταση των συμπτωμάτων, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να απαντηθεί αυτή η εικόνα του «πως αισθάνομαι;».

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο των νευροφυσιολογικών εξετάσεων, μπορούμε πλέον να ξέρουμε ότι η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί μόνο όταν βρίσκεται σε πλήρη και σωστή λειτουργία μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται «νήσος του Ράϊλ».

Πρόκειται για ένα «κομμάτι» φαιάς ουσίας, βαθιά βυθισμένο μέσα στη λευκή ουσία, εκατέρωθεν στα δυο ημισφαίρια. Ακριβώς αυτή η νήσος λειτουργεί σαν ένα ουσιαστικό κέντρο ολοκλήρωσης διαφόρων ερεθισμάτων από άλλα νευρωνικά τόξα του εγκεφάλου, που τα συνδυάζει και ακριβώς δίνει την απάντηση πως αισθάνεται κανείς εκείνη τη στιγμή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Κεφαλαλγίες αγγειακής αιτιολογίας
Στις αγγειακής αιτιολογίας κεφαλαλγίες βασικά υπάρχει μια διαταραχή συνήθως λοιμώδης αρτηριών η φλεβών του εγκεφάλου Περισσότερα...



Πόνος στον οφθαλμό και φαρμακευτική αγωγή
Όταν εμφανίζεται πόνος στον οφθαλμό και τον οφθαλμικό κόγχο ή σε περιοχές γύρω από αυτόν, πρέπει άμεσα να χορηγείται φαρμακευτική αγωγή. Περισσότερα...



Οι αμυλοειδείς πλάκες στις νόσους Alzheimer και σκράπι
Το έτος 1984 στην Αγγλία και συγκεκριμένα στη Σκωτία που ξεκίνησε η έξαρση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, κάποιοι επιστήμονες σκέφτηκαν και σύγκριναν νευροπαθολογικά ευρήματα του εγκεφάλου, δηλαδή τις λεγόμενες πλάκες αμυλοειδούς που σχηματίζονται στη νόσο του Alzheimer με παρόμοιες που βρίσκονται στον εγκέφαλο προβάτων που πάσχουν από τη νόσο σκράπι Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 2/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit