• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευρωνικά κυκλώματα και ασθένειες του εγκεφάλου

Νευρωνικά κυκλώματα και ασθένειες του εγκεφάλου

Νευρωνικά κυκλώματα και ασθένειες του εγκεφάλου

Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων στις νευροεπιστήμες έχουν καταδείξει ότι σχεδόν όλες οι αρρώστιες του κεντρικού νευρικού συστήματος που εκδηλώνονται με νευροψυχιατρικές, κλινικές εικόνες έχουν τη βάση τους στη λειτουργία κάποιων νευρωνικών τόξων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Όταν μιλάμε για νευρωνικά τόξα, πρόκειται για σχηματισμούς δικτύων στον εγκέφαλο με συγκεκριμένη δομή, λειτουργία και κλινική έκφραση. Π.χ. όπως η επιληψία, οι διαταραχές της μνήμης, η εξάρτηση κ.τ.λ. είναι νοσήματα που «βασίζονται» στη διαταραχή των νευρωνικών τόξων. Αυτά τα νευρωνικά τόξα του εγκεφάλου είναι στην ουσία οι λειτουργικές μονάδες για κάθε εγκεφαλική δραστηριότητα.

Όταν λοιπόν κάποιος μπορεί να επέμβει σε αυτά τα νευρωνικά συστήματα του εγκεφάλου, έχει ένα άμεσο τρόπο να επηρεάζει την όλη λειτουργία του. Επηρεάζοντας αυτή την όλη λειτουργία μπορεί κανείς να προκαλέσει θεραπευτικές τακτικές για ένα πλήθος ασθενειών, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Η έρευνα των νευρωνικών κυκλωμάτων έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα νέο κλάδο της νευρολογίας και της νευροφυσιολογίας. Σύγχρονες νευροεπιστήμες ασχολούνται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα με αυτές τις έρευνες και προσπαθούν να βρουν πέρα από τους θεραπευτικούς τρόπους και μια βελτίωση αυτής της ίδιας της φυσιολογικής κατάστασης του ατόμου.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Μοριακή μιμητική και πόλεμος πρωτεϊνών
Στην καθημερινότητα του ανθρώπου γίνεται ένας συνεχής πόλεμος πρωτεϊνών και πρωτεϊνικών τμημάτων που εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της τροφής, ο οποίος προκαλείται από τον ίδιο τον οργανισμό. Περισσότερα...



Πως γίνεται η σωστή παρακολούθηση της άνοιας ή του Alzheimer;
Από τα πολλά χρόνια ενασχόλησης με το εν λόγω αντικείμενο, έχουν δείξει, στη Βιονευρολογική και σε όλους εμάς, ότι το πιο ουσιαστικό μέτρο είναι η τακτική ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή και η σύγκριση της με τις προηγούμενες του είδους, καθώς επίσης και εάν είναι δυνατόν οι μαγνητικές τομογραφίες, κυρίως ψηφιακού τύπου Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 5/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit