• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εγκέφαλοι και τύποι διαφόρων βασικών ρυθμών

Εγκέφαλοι και τύποι διαφόρων βασικών ρυθμών

Εγκέφαλοι και τύποι διαφόρων βασικών ρυθμών

Εδώ και χρόνια στη Βιονευρολογική, μελετώντας τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα διαφόρων ασθενών, βρήκαμε ότι σε ένα ποσοστό περίπου 85% οι διάφοροι βασικοί ρυθμοί του εγκεφάλου είναι αυτοί του α τύπου. Υπάρχει όμως και ένα 15% που εμφανίζει άλλες μορφές βασικού ρυθμού, όπως π.χ. κυρίως της θ δραστηριότητας.

Οι βασικοί ρυθμοί έχουν πάντα την τοποθέτηση τους στα ίδια σημεία του εγκεφάλου, δηλαδή κατά τον ινιακό λοβό, και δείχνουν όλες τις ιδιαιτερότητες όσον αφορά τη συχνότητα, την εμφάνιση και το «μπλοκαρίσματα» στις διάφορες καταστάσεις.

Καλό είναι να γνωρίζει κανένας τις «ποικιλίες» των ρυθμών που πάντοτε υποδηλώνουν διαφορές που όμως μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε ουσιαστικά την προέλευση τους.

Βέβαια σχετικά με το εγκεφαλογράφημα είναι όλα νέα και πρόσφατα, γιατί μόλις πριν από λίγα χρόνια έχουν τελειοποιηθεί τα μηχανήματα καταγραφής του εγκεφάλου που επιτρέπουν αυτές τις διαπιστώσεις των μικρών διαφορών.

Σίγουρα, πολύ γρήγορα στο μέλλον όλα αυτά θα γίνουν ακόμη πιο «ορατά» συνειδητά και οπωσδήποτε θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο και βασικά την επιστήμη της νευροφυσιολογίας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το «σφύριγμα» στο αυτί και η διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας
Είναι τόσο περίπλοκο το θέμα αυτό πλέον και έχει τόσες πολλές παραμέτρους, όπως δείχνουν οι διάφορες εξετάσεις, που πολλές φορές, γιατροί αρκετών ειδικοτήτων σε συνδυασμό με πολλές εξετάσεις πρέπει να ασχοληθούν μαζί για να φτάσουν σε μια επιτυχία τέτοια. Περισσότερα...



Νυχτερινές κρίσεις και συνοσηρότητα
Η γενική παρατήρηση που γίνεται στην καταγραφή του εγκεφαλογραφήματος, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με ταυτόχρονη βιντεοσκόπηση, εδώ στη Βιονευρολογική, δείχνει ουσιαστικές διαφορές, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα νοσήματα, παράλληλα με το κύριο νόσημα των επιληπτικών κρίσεων Περισσότερα...



Η σπονδυλοπαρεγκεφαλιδική συνδρομή και η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου
Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου θεωρείται η διαγνωστική «βίβλος» για κάθε νευρολογική αρρώστια Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit