To «φτερούγισμα» των βλεφάρων και το «παίξιμο» των ματιών
To «φτερούγισμα» των βλεφάρων και το «παίξιμο» των ματιών
Το «φτερούγισμα» των βλεφάρων και το «παίξιμο» των ματιών σε όλες τις ηλικίες, εφόσον παρουσιάζεται ξαφνικά και εντατικά, είναι ένα αντικείμενο, όπως μας έχει διδάξει η πείρα μας στη Βιονευρολογική, μιας εξαντλητικής νευροψυχιατρικής διάγνωσης.
Ιδιαίτερα όμως έντονο πρέπει να είναι το ενδιαφέρον, όταν αυτό γίνεται κατά τη βρεφική, παιδική ηλικία. Μπορεί να είναι η αρχή πολλών συνδρόμων ή νοσημάτων αλλά κατά κύριο λόγο να είναι κάποιο τικ ή κάποιο τικ με επιληπτική συμπεριφορά.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρέπει να γίνεται καμία αναστολή ή μετάθεση της διαγνωστικής διαδικασίας. Η άμεση επικοινωνία με τον παιδονευρολόγο ή παιδοψυχίατρο είναι αναγκαία και όπως επίσης και η εκτέλεση κάποιων νευροφυσιολογικών και νευροακτινολογικών εξετάσεων.
Αν και φαίνεται απλό και πολλές φορές είναι όντως ανώδυνο, το γεγονός αυτό μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα εξαφανίζεται από μόνο του, χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία μιας και οι μικρότεροι ασθενείς τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση για τη γέννηση του, χρήζει όμως έντονης προσοχής και διάγνωσης.
Κυρίως σε ρευματικά παιδικά νοσήματα, σε καταστάσεις στρες ή όπως αναφέραμε επιληπτικές κρίσεις μπορεί να παρουσιαστεί και να γίνει αντιληπτό.
Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι η παρουσία του γίνεται αμέσως αντιληπτή και ο μόνος κίνδυνος να γίνει κάτι λάθος και να μην έρθει σε επαφή ο ασθενής με το γιατρό είναι η αμέλεια των συγγενών ή των γονέων.
Ακόμα και οι δάσκαλοι στο σχολείο αν προσέξουν κάτι τέτοιο, πρέπει έγκαιρα να ενημερώνουν το περιβάλλον του μαθητή, ώστε να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να τεθεί σε διαδικασία η διαγνωστική μέθοδος.