• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς

Οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς

Οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας από τους τρεις χιτώνες του οφθαλμού και ίσως λειτουργικά και ανατομικά ο σπουδαιότερος, διότι πάνω στη σύνθεση αυτού του χιτώνα βασίζεται όλη η οπτική αντίληψη και η σύλληψη της οπτικής εικόνας από το περιβάλλον προς τον ασθενή.

Είναι ένα σύνθετο και πολύ δύσκολο «εργαλείο» που πρέπει ο οποιοσδήποτε γιατρός να ξέρει καλά τη λειτουργία του, προκειμένου να διαφοροδιαγιγνώσκει τις διάφορες παθήσεις του για δυο λόγους.

Ο πρώτος και κυριότερος είναι ότι πρέπει να γίνει έγκαιρα η εξέταση του και πριν συμβεί να προχωρήσουν τα συμπτώματα, έτσι ώστε να φτάσουν σε ένα σημείο που θεραπευτικά να μην επιδέχονται επέμβαση.

Και ο δεύτερος είναι ότι ο αμφιβληστροειδής επηρεάζεται από πάρα πολλές ασθένειες διαφόρων τμημάτων του οργανισμού, καταστάσεις ή ακόμη νοσηρές περιπλοκές που κάποιος πρέπει από διάφορες «γωνίες» και μέσω αυτής της διαταραχής να μπορεί να τον αντιμετωπίσει και σαν ολόκληρη κλινική εικόνα, προκειμένου να έχει έγκυρη θεραπευτική αγωγή και «σωτηρία» για τον ασθενή.

Γενικά, οι παθήσεις του αμφιβληστροειδούς θέλουν προσεκτική, ήσυχη, επαναλαμβανόμενη και χωρίς πίεση χρόνου έρευνα. Δεν είναι αποκλειστικότητα των οφθαλμιάτρων ή των νευρολόγων.

Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει σήμερα στην καθημερινή ιατρική τι «συμβολή» σε διάφορες ασθένειες έχει ο αμφιβληστροειδής, προκειμένου να μπορεί να κάνει ένα γρήγορο έλεγχο και να αποφανθεί για μια ταχεία «επέμβαση» κάθε είδους.

Όποιος αγνοεί αυτόν τον κανόνα, είναι δύσκολο να επιτελέσει το γενικό του έργο στην καθημερινότητα. Πρέπει λοιπόν να δοθεί μεγάλη σημασία, ίσως και περισσότερη «ανάγνωση» στα προβλήματα αυτού του οργάνου.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Έρπητας και λοιμώξεις του μακρύ θωρακικού νεύρου
Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας άνθρωπος που να μην έχει προσβληθεί από κάποιο στέλεχος του έρπητα Περισσότερα...



Σκλήρυνση κατά πλάκας και χρόνος
Η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζει διακυμάνσεις όσον αφορά τα συμπτώματα. Περισσότερα...



«Περιττές» εξετάσεις και αυτοάνοσα νοσήματα
Τα αυτοάνοσα νοσήματα, ιδίως νευρολογικού χαρακτήρα, πολλές φορές αργούν να γίνουν αντιληπτά, διότι είναι ή υποτονικού χαρακτήρα ή ο περίγυρος του ασθενούς δεν είναι σε θέση να τα αναγνωρίσει Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit