• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

To «αξίωμα» του Κερτ Λέβιν

To «αξίωμα» του Κερτ Λέβιν

To «αξίωμα» του Κερτ Λέβιν

Ο Κερτ Λέβιν στη δεκαετία του τριάντα και σαράντα ήταν από τις μεγάλες προσωπικότητες της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής. Κοντά στο Φρόϋντ, ο Εβραίος αυτός γιατρός ανέπτυξε τη θεωρία, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα και παραμένει μπορούμε να πούμε θεμελιώδης για την ψυχολογία και ουσιαστική σε ότι αφορά την έρευνα της επικοινωνίας και της προσωπικότητας, ότι προσωπικότητα και περιβάλλον ρυθμίζουν τη συμπεριφορά.

Μπορεί βέβαια αυτό να διατυπωθεί και αντίθετα, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, δηλαδή, μπορεί η συμπεριφορά να είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος και της προσωπικότητα του ατόμου. Πάντως το πρόσωπο, όπως και να έχει, το άτομο δηλαδή βρίσκεται στη μέση αυτής της εξίσωσης και πάντα παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο.

Το με ποιόν τρόπο γίνεται και πως αναπτύσσεται, υπάρχουν άπειρα παραδείγματα, τα οποία για να αναλύσει κανείς πρέπει να γράψει ολόκληρο βιβλίο. Για αυτό δεχόμαστε αυτά εδώ τα πράγματα, τα οποία έχουν καταγραφτεί, εξελιχθεί και κωδικοποιηθεί από αρκετούς σαν το «αξίωμα» του Κερτ Λέβιν. Δηλαδή, το περιβάλλον πάει στο πρόσωπο και το πρόσωπο στο περιβάλλον και τα δυο μαζί.

Η συμβίωση τους προκαλεί τη συμπεριφορά του κάθε προσώπου. Μια απλή εξίσωση, αλλά με τεράστια σημασία που δυστυχώς στην καθημερινότητα της ιατρικής πράξης δεν τη λαμβάνουμε πάντα υπόψη, με αποτέλεσμα να χάνουμε σπουδαίο πληροφοριακό υλικό για αυτές τις καταστάσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε τη μια ή την άλλη θεραπευτική αγωγή.

Πρέπει το άτομο πάντα να σκέφτεται ότι δεν είναι μόνο, αλλά δέχεται τον επηρεασμό του περιβάλλοντος και πρέπει να γνωρίζει ότι η συμπεριφορά του απορρέει από αυτό τον επηρεασμό.

Εάν αυτό δεν τον ευχαριστεί, τότε θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από ειδικό, προκειμένου να τροποποιήσει, όπως αυτός κατευθύνει, την ανάλογη απόδοση του και συμπεριφορά μέσα στην κοινωνία, όπως γίνεται με τους προπονητές και το ποδόσφαιρο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Υπερπυρηνική παράλυση, επιληψία
Κατά την υπερπυρηνική παράλυση, κατά τη διαδρομή της αρρώστιας το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι οι αργά αυξανόμενες διαταραχές της βάδισης οι οποίες δεν επιτρέπουν σωστά βήματα και κυρίως μικραίνουν το εύρος του βήματος. Περισσότερα...



Η επιδημία της ληθαργικής εγκεφαλίτιδας
Στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα ο διάσημος νευρολόγος – ψυχίατρος Constantin von Economo διαπίστωσε ότι σε περίπτωση εγκεφαλίτιδας ο εγκέφαλος υποφέρει σημαντικά από άγνωστο ιό, παρουσιάζοντας έντονες διαταραχές του ύπνου, παραλύσεις των μυών του προσώπου και συγκεκριμένα των οφθαλμών. Περισσότερα...



«Σιωπηλή περίοδος» και νευρολογικές ασθένειες
Σ’ όλες τις νευρολογικές ασθένειες έχουμε μια μικροφθορά η οποία δε γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή και το περιβάλλον του. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 2ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit