• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Σκέψη, συμπεριφορά, προσωπικότητα και περιβάλλον

Σκέψη, συμπεριφορά, προσωπικότητα και περιβάλλον

Σκέψη, συμπεριφορά, προσωπικότητα και περιβάλλον

Έχουμε τέσσερις διαφορετικές έννοιες, που η κάθε μια εκπροσωπεί μια κατάσταση, ένα πρόσωπο, ανάλογα με την περίπτωση. Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική διαπιστώνουμε σε καθημερινή βάση και για όλα τα νευροψυχιατρικά σχεδόν νοσήματα ότι το τετράγωνο αυτό απασχολεί κάθε άνθρωπο πολύ βαθιά από τη μέρα που γεννιέται έως την ημέρα που τελειώνει η ζωή του.

Μια παρεμβολή μόνο σε αυτό έχουν νοσολογικές, ψυχιατρικές και νευρολογικές καταστάσεις, οι οποίες μάλιστα τις περισσότερες φορές προκύπτουν από την ασύμμετρη κατανομή των λειτουργιών αυτών των εννοιών. Ότι αφορά τη σκέψη και τη συμπεριφορά είναι μια εξατομικευμένη υπόθεση, η οποία όμως και ομαδοποιείται και είναι χαρακτηριστική για κάθε άτομο.

Αντίθετα, ότι αφορά την προσωπικότητα και το περιβάλλον μπορεί να δέχονται και τα δυο επιρροές από τη σκέψη και τη συμπεριφορά, αποτελούν όμως διαφορετικές ενότητες και κυρίως έχουν σαν κεντρικό σημείο «συνάντησης» το άτομο. Όταν το άτομο και η προσωπικότητα του μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον ή το αντίθετο, τότε έχουμε διάφορες διαταραχές εάν αυτή η επίδραση δεν ξεκινάει και δε βρίσκονται στο σωστό «κανάλι».

Έτσι λοιπόν πρέπει πάντα σε κάθε ασθενή να έχουμε υπόψη μας αυτό το παράθυρο με τις τέσσερις «γωνίες» που αναφέραμε παραπάνω και να το λαμβάνουμε υπόψη για την όλη του κατάσταση. Δηλαδή, πως σκέφτεται, πως συμπεριφέρεται, πως είναι και που είναι το περιβάλλον που χει.

Πως μπορεί να επηρεάσει αυτό με την προσωπικότητα του τα υπόλοιπα και πως τα υπόλοιπα διεγείρουν την προσωπικότητα του να λειτουργήσει σε διάφορα μοτίβα και σε διάφορους τρόπους σκέψης. Η συμβουλή ενός ψυχιάτρου σε αυτό τον τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλη.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Υποθερμία και Χειμώνας
Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική μια από τις πιο «ύπουλες» καταστάσεις είναι αυτή της κλινικής υποθερμίας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Περισσότερα...



Τι είναι οι αντιποκίνες;
Οι αντιποκίνες είναι μια χαρακτηριστική ομάδα ορμονών σε ότι αφορά τη συγκέντρωση του λίπους στο σώμα Περισσότερα...



Αλγόριθμοι και διαγνώσεις εγκεφαλικών δυσλειτουργιών
Σήμερα υπάρχουν ειδικά διαγνωστικά μηχανήματα, «φορτισμένα» με ψηφιακό υλικό αλγορίθμων, που μπορούν να αναγνωρίζουν επαναλαμβανόμενα σήματα του εγκεφάλου, παθολογικά και φυσιολογικά. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (3 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit