• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική σε χρόνιες εξετάσεις σε αρκετούς ασθενείς, εκείνο που γεννά τον πανικό τις περισσότερες φορές είναι ότι στην ουσία είναι απροετοίμαστοι για τις αλλαγές του περιβάλλοντος τους ή δεν τις περιμένουν ή δεν τις σκέφτηκαν ή δεν τις επεξεργάζονται σωστά.

Όπως και να έχει το θέμα, η όλη κατάσταση, όταν ένα περιβαλλοντολογικό ερέθισμα «ταράζει» την ψυχή κάποιων ανθρώπων, δημιουργεί τον πανικό . Είναι ακριβώς η αδυναμία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει και να επεξεργαστεί το ερέθισμα που έρχεται από έξω.

Έτσι λοιπόν το αμυντικό του σύστημα μπαίνει σε μια κατάσταση αδυναμίας, η οποία «μεταδίδεται» σε όλο το νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση στη σωματική λειτουργία και το αποτέλεσμα είναι ο μεγάλος πανικός με τις διάφορες εκδηλώσεις και τις διάφορες καταστάσεις.

Δηλαδή, κυριαρχούν οι τάσεις φυγής, επιθετικότητας, αυτοάμυνας, απελπισίας, άγχους ενός πολύ μεγάλου φόβου, ο οποίος στην ουσία είναι «αδιαχείριστος» για το άτομο. Ακριβώς, σε αυτό το σημείο είναι η συμβολή του γιατρού, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν πρόβλημα και όχι μόνο την προσωπικότητα του αρρώστου.

Πρέπει να διαπιστώσει ποια είναι τα σημεία «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα στο άγχος και δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις. Κυρίως ποια περιβαλλοντολογικά στοιχεία, π.χ. η ύπαρξη μιας οικονομικής κρίσης, μιας οικογενειακής σύγκρουσης, η απώλεια ενός προσώπου ή απώλεια μιας άνετης οικονομικής ζωής ή οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στις καταστάσεις αυτές.

Άρα θα πρέπει ο θεράπων γιατρός να τα αναλύσει, να τα συζητήσει με το άτομο που έχει το πρόβλημα και να βρει τη λύση. Εάν γίνει αυτό συστηματικά με τα ανάλογα ψυχιατρικά «εργαλεία», τότε μπορούμε να προλάβουμε πάρα πολλές καταστάσεις πανικού και ταραχής.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η εξατομικευμένη αντίδραση και τo biofeedback
Η καθημερινή μας ζωή διέπεται από μια σειρά εξατομικευμένων λειτουργικών αντιδράσεων, που λαμβάνουν χώρα τις περισσότερες φορές ασυνείδητα Περισσότερα...



Ψυχωτικές διαταραχές διαρκείας μετά από κρανιοεγκεφαλικά τραύματα
Ορισμένες φορές ένα τραύμα στο κρανίο και κατά συνέπεια στον εγκέφαλο, μπορεί να βλάψει ευαίσθητες περιοχές Περισσότερα...



Παιδιά με ψυχικές διαταραχές πρέπει να εξετάζονται με διεξοδικά με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα
Έχει μείνει το «κακό συνήθειο» από τον προηγούμενο αιώνα της εκτίμησης νευροψυχιατρικών περιστατικών σε παιδική ηλικία με βάση το φαινότυπο των συμπτωμάτων Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit