• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική σε χρόνιες εξετάσεις σε αρκετούς ασθενείς, εκείνο που γεννά τον πανικό τις περισσότερες φορές είναι ότι στην ουσία είναι απροετοίμαστοι για τις αλλαγές του περιβάλλοντος τους ή δεν τις περιμένουν ή δεν τις σκέφτηκαν ή δεν τις επεξεργάζονται σωστά.

Όπως και να έχει το θέμα, η όλη κατάσταση, όταν ένα περιβαλλοντολογικό ερέθισμα «ταράζει» την ψυχή κάποιων ανθρώπων, δημιουργεί τον πανικό . Είναι ακριβώς η αδυναμία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει και να επεξεργαστεί το ερέθισμα που έρχεται από έξω.

Έτσι λοιπόν το αμυντικό του σύστημα μπαίνει σε μια κατάσταση αδυναμίας, η οποία «μεταδίδεται» σε όλο το νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση στη σωματική λειτουργία και το αποτέλεσμα είναι ο μεγάλος πανικός με τις διάφορες εκδηλώσεις και τις διάφορες καταστάσεις.

Δηλαδή, κυριαρχούν οι τάσεις φυγής, επιθετικότητας, αυτοάμυνας, απελπισίας, άγχους ενός πολύ μεγάλου φόβου, ο οποίος στην ουσία είναι «αδιαχείριστος» για το άτομο. Ακριβώς, σε αυτό το σημείο είναι η συμβολή του γιατρού, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν πρόβλημα και όχι μόνο την προσωπικότητα του αρρώστου.

Πρέπει να διαπιστώσει ποια είναι τα σημεία «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα στο άγχος και δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις. Κυρίως ποια περιβαλλοντολογικά στοιχεία, π.χ. η ύπαρξη μιας οικονομικής κρίσης, μιας οικογενειακής σύγκρουσης, η απώλεια ενός προσώπου ή απώλεια μιας άνετης οικονομικής ζωής ή οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στις καταστάσεις αυτές.

Άρα θα πρέπει ο θεράπων γιατρός να τα αναλύσει, να τα συζητήσει με το άτομο που έχει το πρόβλημα και να βρει τη λύση. Εάν γίνει αυτό συστηματικά με τα ανάλογα ψυχιατρικά «εργαλεία», τότε μπορούμε να προλάβουμε πάρα πολλές καταστάσεις πανικού και ταραχής.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Μυϊκή αδυναμία και τενόντια αντανακλαστικά
Σε περιπτώσεις που έχουμε μια μυϊκή αδυναμία ή τουλάχιστον παράπονα για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνεται μια πάρα πολύ προσεκτική εξέταση της εμφάνισης των μυών σε όλα τα άκρα και στον κορμό Περισσότερα...Οι κίνδυνοι της επιληψίας
Η επιληψία είναι μια νευρολογική νόσος που έχει περιγραφτεί από την αρχαιότητα από τον Ιπποκράτη ακόμη και βλέπουμε εδώ στη Βιονευρολογική με μεγάλο θαυμασμό ότι αυτά που αυτός έγραψε και τότε όρισε ή αν θέλετε «ανακάλυψε» ισχύουν μέχρι και σήμερα Περισσότερα...Τοξικότητα και απώλεια της όρασης
Πάρα πολλές ουσίες, όπως π.χ. το μονοξείδιο του άνθρακα , η μεθανόλη κ.τ.λ., μπορούν να προσβάλλουν τη θηλή του οφθαλμού και να προκαλέσουν, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, διαφόρων σταδίων τύφλωση Περισσότερα...Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit