• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τάση φυγής και πανικός

Τάση φυγής και πανικός

Τάση φυγής και πανικός

Εξετάζοντας στη Βιονευρολογική χρόνια τώρα ασθενείς με πανικό, βλέπουμε ότι το κυρίαρχο σύμπτωμα σε αυτήν την κατάσταση είναι η τάση φυγής. Αυτή μπορεί να εκδηλώνεται με χαρακτηριστικούς στόχους, όπως π.χ. επιστροφή στην οικογένεια, στο παλιό σύντροφο, καταφύγιο σε μια άλλη χώρα, προσπάθεια ανεύρεσης μιας απασχόλησης που κατά τη γνώμη μας είναι σωστή, κ.τ.λ..

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η τάση φυγής όσο αυξάνεται, άσχετα αν είναι δικαιολογημένη ή όχι, έχει μια ένταση πολύ μεγάλη, ψυχική και σωματική για τον ασθενή. Αυτό σημαίνει, και είναι απόφαση «κλειδί» για το γιατρό, ότι ο άρρωστος το έχει πάρει απόφαση να μην «παλέψει» την κατάσταση που βρίσκεται και τις επιρροές που δέχεται από το περιβάλλον και θέλει να φύγει, προκειμένου να βρει ένα «καταφύγιο» κάπου αλλού.

Επειδή με μια λογική σειρά και με σοβαρές αντιδράσεις δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό, έτσι δημιουργείται ο πανικός με ανεξέλεγκτες εξελίξεις και καταστάσεις για το άτομο που τον δέχεται. Είναι ένα μέγιστο πρόβλημα η τάση φυγής, αλλά παράλληλα έχει και την «ιδιομορφία» ότι δείχνει κλινικά μια κλιμάκωση. Δηλαδή, ξεκινάει από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα στάδια, μέχρι να φτάσει στο ακραίο σημείο του πανικού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν κανείς μπορεί να το προλάβει στην αρχή με φάρμακα ή ψυχοθεραπεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «γενεσιουργά» αίτια, τότε έχουμε μια θεραπευτική επιτυχία γιατί πλέον ξέρει κατά πρώτο λόγο το άτομο τι αντιμετωπίζει και ποιος είναι ο «εχθρός» του.

Εκεί επικεντρώνεται και όλη η προσπάθεια του θεράποντος γιατρού, προκείμενου να έχει σε αυτή τη θεραπευτική διαδρομή τον ασθενή σύμμαχο και όχι επιπλέον «αντίπαλο».


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Συμπλήρωμα ορμονικών ελλείψεων
Το συμπλήρωμα ορμονικών ελλείψεων δεν έχει καμία σχέση με το χρόνο εμφάνισης των ελλείψεων∙ όποτε αυτές γίνουν αντιληπτές και όπως παρουσιαστούν γιατί τις περισσότερες φορές μπορεί και να «υποβόσκουν», πρέπει να γίνεται άμεσα μια συμπλήρωση αυτών των ορμονών. Περισσότερα...Μπορεί η «παθολογική» βία να είναι υπόθεση εγκεφάλου;
Ανεπιφύλακτα οι έρευνες έχουν δείξει και η εμπειρία που έχουμε καταγράψει και εδώ στη Βιονευρολογική, ότι κάποιες κλινικές διαταραχές και ιδιαίτερα στην περιοχή της αμυγδαλής, οι οποίες πολύ τακτικά φαίνονται και στις μαγνητικές τομογραφίες και καταγράφονται στα νευροφυσιολογικά τεστ, μπορούν να είναι η αιτία μιας μικρής ή μεγάλης έξαρσης παθολογικής βίας Περισσότερα...

Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit