• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

H γεύση και οι διαταραχές της παρωτίδας

H γεύση και οι διαταραχές της παρωτίδας

H γεύση και οι διαταραχές της παρωτίδας

Η παρωτίδα είναι ένας σιελογόνος αδένας, ο οποίος είναι πάρα πολύ απλός στη λειτουργία του, ελέγχεται σχετικά εύκολα, αλλά όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική είναι και η αιτία πολλών «κακών».

Για αυτό φταίει κυρίως η περίπλοκη νεύρωση που έχει, η οποία ουσιαστικά είναι ένα δίπολο, δηλαδή προέρχεται από παρασυμπαθητικές ίνες, οι οποίες ξεκινούν από το σιαλικό πυρήνα μέσα στο κρανίο και καταλήγουν στο γάγγλιο που είναι στον αυχένα.

Από αυτό πάλι κάνουμε μια παλινδρόμηση και γυρίζουμε στην παρωτίδα, η οποία κατά κάποιο τρόπο δέχεται έτσι μια νεύρωση «ζικ-ζακ». Αυτό το «ζικ-ζακ» προκαλεί, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, πολλές ευάλωτες θέσεις, όπου μπορεί κάτι από τροφή, από τραύμα ή από ίωση να προκαλέσει μια διαταραχή, η οποία με τη σειρά της να δημιουργήσει παρασυμπαθητικά προβλήματα στην παρωτίδα, τα οποία εάν είναι και διαρκείας μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερες βλάβες.

Π.χ. προκαρκινικές, γιατί σαν όργανο η παρωτίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω της  πλούσιας νεύρωσης και το συνεχές υγρό που παράγεται εκεί είναι δυνατόν να δημιουργήσει, εάν δεν υπάρχει έγκαιρη αποδρομή του, προβλήματα τα οποία ολοκληρώνουν τη δυσλειτουργία της παρωτίδας προς πολλές κατευθύνσεις.

Όταν λοιπόν έχουμε υπόνοια για κάποια γευστική διαταραχή ή πόνο από την περιοχή αυτή, πρέπει να το ψάχνουμε, έχοντας υπόψη τη νεύρωση και το δίκτυο αυτής της νεύρωσης, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Συστηματικές δερματοπάθειες και νευρολογικά φάρμακα
Αρκετές φορές νευρολογικά φάρμακα, κυρίως αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά, μπορούν να βρεθούν «ένοχα» για τη δημιουργία ενός ερυθηματώδη λύκου Περισσότερα...





Υπόφυση
Η υπόφυση είναι ο μεγαλύτερος αδένας του σώματος, σε σπουδαιότητα, και πολλές φορές σε περιπλοκότητα λειτουργίας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit