Νευραλγία του γλωσσοφαρυγγικού νεύρου
Νευραλγία του γλωσσοφαρυγγικού νεύρου
Ενώ είναι πάρα πολύ γνωστή η νευραλγία του τριδύμου, το γλωσσοφαρυγγικό νεύρο, που γειτνιάζει σε ότι αφορά ανατομικά με το τρίδυμο, δεν αναφέρεται και τόσο τακτικά.
Εάν όμως προκύψει μια νευραλγία του γλωσσοφαρυγγικού νεύρου, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, τα συμπτώματα είναι πάρα πολύ χειρότερα και απαιτούν ακόμη πιο «άγριες» επεμβάσεις, προκειμένου να δοθεί μια αναλγησία.
Πρόκειται για ένα οξύ, βραχείας διαρκείας, διαξιφιστικού χαρακτήρα άλγος, που πιάνει το πίσω τοίχωμα του φάρυγγος και της γλώσσας, καμία φορά επεκτείνεται και στις αμυγδαλές. Το άλγος αυτό συχνά αντανακλάται στην περιοχή πίσω από το αυτί και προκαλείται με την κατάποση.
Βέβαια, δεν πάει μόνο του, διότι όπως έχουμε πει και σε άλλες περιπτώσεις το γλωσσοφαρυγγικό νεύρο συμβαδίζει με το πνευμονογαστρικό και έτσι σε μια πάρα πολύ δυνατή «ώση» πόνου μπορεί να προκαλέσει μια αντανακλαστική βραδυκαρδία μέχρι και συγκοπτικό επεισόδιο. Πρέπει η διάγνωση να είναι γρήγορη, έγκυρη και το κυριότερο από όλα η θεραπεία άμεση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρέπει θεραπευτικά να καθυστερούμε, διότι δημιουργούνται τέτοια προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην αυτοκτονία του ασθενούς, διότι στην κυριολεξία αυτά τα άλγη είναι ανυπόφορα. Είναι τόσο δυνατά που αν δεν αντιμετωπιστούν αμέσως, ο ασθενής φτάνει σε τέτοιο βαθμό απελπισίας, που μπορεί να καταφύγει σε απεγνωσμένες πράξεις και να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Αλλά πέρα από αυτό, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος της γειτνίασης που είπαμε με το πνευμονογαστρικό, που μπορεί ενώ το γλωσσοφαρυγγικό να «αντέχει», το πνευμονογαστρικό να έχει μια ευαισθησία και να προκαλέσει διάφορες καρδιοαγγειακές διαταραχές, οι οποίες μάλιστα να μην μπορούν να διαγνωστούν από τη σαφή τους αιτία.