• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

H ιμπόγκα και το στερητικό σύνδρομο

H ιμπόγκα και το στερητικό σύνδρομο

H ιμπόγκα και το στερητικό σύνδρομο

Η ιμπόγκα έγινε γνωστή από τις τελευταίες ανακαλύψεις ανθρωπολόγων, κυρίως στον Αφρικανικό πληθυσμό. Είναι ένα θαμνώδες φυτό που βγαίνει στην Κεντρική Αφρική και χρησιμοποιείται από τις εκεί φυλές, τόσο για τελετουργικές διαδικασίες όσο και για παυσίπονο και ηρεμιστικό.

Μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις φυλές προμηθεύονται ιμπόγκα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, έτσι ώστε να έχουν περισσότερη αντοχή και διάρκεια. Παίρνοντας την ιμπόγκα, αυξάνεται η αντοχή τους, η αντίσταση στο αίσθημα πείνας και δίψας και αναβαίνει ο μυϊκός τόνος και η δύναμη τους.

Η ιμπόγκα έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και κυρίως ερευνήθηκε από τους Γάλλους, οι οποίοι ήταν και οι «αποικιοκράτες» που την έφεραν στον Ευρωπαϊκό χώρο. Εκεί μελετήθηκε και ιατρικά, καθώς επίσης και θεραπευτικά για διάφορους σκοπούς, οι οποίοι ήταν ποικίλοι.

Η ιμπόγκα σήμερα αποτελεί ένα νέο «όπλο» στην καταπολέμηση του στερητικού συνδρόμου από άλλες ουσίες και κυρίως από την κοκαΐνη και την ηρωίνη. Η φαρμακευτική δύναμη της είναι ότι στην κατάλληλη δοσολογία μπορεί να «σκεπάζει» αυτές τις δυο ουσίες και σιγά σιγά να αποδυναμώνει το στερητικό σύνδρομο.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Εγκυμοσύνη και αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
Σε γυναίκες ασθενείς που έχουν ένα προϊστορικό αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου πάντοτε υπάρχει ένα πρόβλημα με γυναικολογικές επιπλοκές Περισσότερα...



Ραδιοκύματα και εγκέφαλος
Το 1963 ο Ισπανός νομπελίστας φυσιολόγος José Manuel Rodríguez Delgado από το πανεπιστήμιο του Γέιλ επιχείρησε ένα σπουδαίο πείραμα· ανάμεσα στα κέρατα ενός τράγου εμφύτευσε έναν δέκτη και κρατώντας ο ίδιος έναν πομπό συντόνιζε τις κινήσεις του τράγου. Περισσότερα...



«Υποφυσιακή ανάπτυξη» και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
Η υπόφυση η οποία κρέμεται μ΄ έναν μικρό μίσχο από τον υποθάλαμο εντός του τουρκικού εφιππίου μέσα στο κρανίο είναι ευάλωτη στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις λόγω των μικρών «οστικών» κυμάτων. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (1 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit