• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

To στερητικό σύνδρομο σαν σύμπτωμα

To στερητικό σύνδρομο σαν σύμπτωμα

To στερητικό σύνδρομο σαν σύμπτωμα

Το στερητικό σύνδρομο είναι η κλινική έκφραση μιας ψυχικής δυσλειτουργίας που οφείλεται σε μια εγκεφαλική διαταραχή.

Τα κλινικά του στοιχεία είναι το τρέμουλο των χεριών, η αμνησία, οι διαταραχές του ύπνου, έντονα νευροφυτικά συμπτώματα, όπως η εφίδρωση, η αδυναμία συγκέντρωσης, η έλλειψη προσανατολισμού και κατά κύριο λόγο η αναζήτηση της ουσίας ή ακόμη και της κατάστασης, η οποία το προκαλεί.

Έτσι λοιπόν, η στέρηση των ουσιών, του αλκοόλ, ή ακόμη καταστάσεων κοινωνικών, πολιτικών, ερωτικών κ.τ.λ. είναι δυνατόν να φέρει το στερητικό σύνδρομο με τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω. Δυστυχώς, ακόμη και σε ιατρικό επίπεδο υπάρχει και υφίσταται η μεγάλη σύγχυση, σε ότι αφορά την ερμηνεία του, τη διάγνωση του και τη θεραπεία του.

Οι περισσότεροι έχουν την τάση να συγχέουν την ύπαρξη του με τη στρεσογόνο δράση κάποιας ουσίας ή κάποιας κατάστασης, το στερητικό όμως σύνδρομο μπορεί να είναι απλώς και μόνο η έκφραση της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας κάποιων συγκεκριμένων νευρωνικών τόξων.

Δηλαδή, να μη λειτουργεί το σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο και σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται καταστάσεις που είπαμε παραπάνω. Έτσι λοιπόν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν μια κλινική μορφή και σαν ένα σύμπτωμα διαταραγμένης φυσιολογίας του ατόμου.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Αδέξιο βάδισμα και ελάττωση μνήμης
Κατά τη διάρκεια της μέσης και προχωρημένης ηλικίας, το αδέξιο βάδισμα και η ταυτόχρονη ελάττωση της μνήμης είναι μία επικίνδυνη κατάσταση. Περισσότερα...



Μπορεί να «χειραγωγηθεί» ο εγκέφαλος;
Γνωρίζουμε ότι οι λειτουργίες του εγκεφάλου είναι τέτοιες και κατανέμονται κατά διαφορετικές περιοχές, ανάλογα με το είδος τους, αλλά και με τη χροιά τους Περισσότερα...



Όταν η πείνα «κυβερνάει» τη ζωή μας
Το αίσθημα της πείνας που διακατέχει όλους τους ανθρώπους από την πρώτη στιγμή της γέννησης τους μέχρι το τέλος του βίου τους είναι χαρακτηριστικό. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit