• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η μέτρηση της ηδονής

Η μέτρηση της ηδονής

Νευρολογία-Ψυχιατρική-Συναίσθημα

Η μέτρηση της ηδονής στον εγκέφαλο γίνεται με έμμεσο τρόπο. Δηλαδή, προσμετράτε έμμεσα η λειτουργία του ντοπαμινεργικού δικτύου, τμήμα του συστήματος επιβράβευσης, και έτσι υπολογίζεται η δραστηριότητά του στον εγκέφαλο. Η τεχνική που χρησιμοποιείται γι’ αυτήν τη μέτρηση είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων. Συγκεκριμένα, αφού χορηγείται μία ραδιενεργός ουσία εκπομπής ποζιτρονίων στην κυκλοφορία του αίματος, μετά προσδιορίζεται η δράση της στα ανάλογα εγκεφαλικά κέντρα. Αυτό επιτυγχάνεται με την πρόσκρουση ενός ποζιτρονίου σ’ ένα εγκεφαλικό ηλεκτρόνιο. Μετά απ’ αυτήν τη σύγκρουση  προκύπτουν δύο φωτόνια τα οποία κατευθύνονται στην αντίθετη πλευρά. Ειδικοί ανιχνευτές καταγράφουν αυτήν τη δράση και ένας ειδικός υπολογιστής προσδιορίζει την όλη λειτουργική δραστηριότητά της. Αυτή η δραστηριότητα αναλογεί ακριβώς και στη συναισθηματική ένταση που προηγείται από τη συγκέντρωση της ντοπαμίνης σ’ αυτήν την περιοχή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η ανάγκη της ένταξης
Η ανάγκη της ένταξης αποτελεί πλέον μια από τις ουσιαστικότερες υπαρξιακές ανησυχίες του ατόμου Περισσότερα...



Απώλεια συνείδησης και πανικοί
Πολύ τακτικά παρατηρούμε στη Βιονευρολογική ένα «συνδυασμό» πανικού και απώλειας της συνείδησης Περισσότερα...



Φόβος, καχυποψία, ηλικία, στοιχεία οργανικού ψυχοσυνδρόμου
Πάρα πολλές φορές μας εντυπωσιάζει, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ανθρώπους, μια απότομη αλλαγή της συμπεριφοράς τους με κυρίαρχα στοιχεία τη φοβία και την καχυποψία Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 2/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit