• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η αυτεπίγνωση και οι ψυχιατρικές ασθένειες

Η αυτεπίγνωση και οι ψυχιατρικές ασθένειες

Η αυτεπίγνωση και οι ψυχιατρικές ασθένειες

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η μεγαλύτερη βάση που στηρίζει τη θεωρία των ψυχιατρικών νοσημάτων είναι η αυτεπίγνωση. Το έλλειμμα της αυτεπίγνωσης , δηλαδή η μη συνειδητή ύπαρξη του προβλήματος, συγκεκριμένα της νόσου, εμποδίζει τον ασθενή και να εκφράσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του.

Πιο απλά, ο εγκέφαλος του ασθενούς δεν έχει καμιά συνειδητή «πληροφόρηση» για το ποιός είναι και τί συμβαίνει με αυτόν. Η ελλειμματική αυτή πληροφόρηση, σε συνάρτηση με την πάροδο του χρόνου, είναι το ουσιαστικό πρόβλημα του ασθενούς.

Δηλαδή, ζει και πάσχει από κάτι που δεν αντιλαμβάνεται, ενώ αυτό υφίσταται και είναι η ίδια του η αρρώστια. Ο ιατρός καλείται να βρει λύση στο πρόβλημα αυτό είτε αυξάνοντας την αυτεπίγνωση με κάθε τρόπο, είτε μειώνοντας την ένταση της σύγκρουσης.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Άνοιες και παλιά μνήμη
Με την έννοια παλιά μνήμη χαρακτηρίζονται όλες οι αναμνήσεις του παρελθόντος κάθε ατόμου. Περισσότερα...



Τι αποκάλυψε η ακτινοθεραπεία των όγκων;
Η ακτινοθεραπεία των όγκων που γίνεται τα τελευταία χρόνια στις διάφορες μορφές καρκίνων ανέπτυξε ένα δικό της κατάλογο από διάφορες παρατηρήσεις, οι οποίες είναι πολύ αξιοσημείωτες, ότι αφορά και τις άλλες αρρώστιες Περισσότερα...



Εμπειρία: ο δομικός λίθος του χαρακτήρα
Η εμπειρία είναι μια αποκλειστικά εγκεφαλική λειτουργία, που δομείται σε συγκεκριμένα στοιχεία του εγκεφάλου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit