Η επιληψια και η συνειδηση - Η ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
  • Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η επιληψία και η συνείδηση

Η επιληψία και η συνείδηση

Η επιληψία και η συνείδηση

Σε χρόνιες καταγραφές και αναλύσεις που γίνονται σε ασθενείς στη Βιονευρολογική, σε ασθενείς με επιληψία, οδηγηθήκαμε σε κάποια συμπεράσματα στη σχέση επιληψία-συνείδηση.

Σε σειρές ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων, στους ίδιους ασθενείς, πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης, διαπιστώνουμε διαταραχές του εγκεφαλικού ρυθμού , αναλογικούς με απώλειες, μείωση ή παρεκτροπές της συνείδησης. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερες ήταν οι εγκεφαλικές διαταραχές, τόσο περισσότερες ήταν και οι συνειδησιακές αποκλείσεις.

Είδαμε λοιπόν ότι όσο αυξάνονταν οι κρίσεις, μειωνόταν η συνείδηση. Όταν μειώνονταν οι κρίσεις, επανερχόταν σε μεγάλο μέρος η συνείδηση. Εάν ο ασθενής παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κρίση, η συνειδητότητα του και η επίγνωσή του αυξάνονταν ραγδαία. Οι παρατηρήσεις αυτές οδηγούν στην υπόνοια κάποιου κοινού βιολογικού μηχανισμού στον εγκέφαλο , σε σχέση με λειτουργία συνείδησης (αυτεπίγνωση) και επιληπτικών κρίσεων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Μικροαδενώματα και ο υποφυσιακός μίσχος
Με τις καινούργιες μοντέρνες τεχνικές και κυρίως σε ότι αφορά τις περιπτώσεις της μαγνητικής τομογραφίας είναι δυνατόν πλέον και με τη βοήθεια έγχυσης και γραφικού υγρού να εντοπίσουμε τις διάφορες διαταραχές της υπόφυσης, μικρές ή μεγάλες, και κυρίως τις παρεκτοπίσεις του μίσχου της υπόφυσης που συνδέονται με το θάλαμο Περισσότερα...



«Υποφυσιακή» ευαισθησία και εγκεφαλικά τραύματα
Ύστερα από ένα μικρό ή μεγάλο τραύμα σχεδόν πάντοτε μια «υποφυσιακή» διαταραχή παραμένει για χρόνια. Περισσότερα...



Διαταραχές βάδισης και μετωπιαίος λοβός
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαταραχές της βάδισης, ιδιαίτερα όταν έχουμε και στοιχεία πυραμιδικής διαταραχής, ξεκινάνε από το μετωπιαίο λοβό όπου βρίσκεται και η έδρα των πυραμιδικών κυττάρων. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 1ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit